Фрукти та чай можуть запобігати хворобі Альцгеймера

Нові дослідження свідчать про те, що вживання більшої кількості фруктів, чаю та червоного вина можуть допомогти захистити ваш мозок від хвороби Альцгеймера, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

За результатами дослідження, люди, які мали невелику кількість цих продуктів у раціоні, мали в 2-4 рази більше шансів на розвиток хвороби Альцгеймера або інших хвороб, що викликають деменцію.

“Харчування важливе. Гарна новина полягає у тому, що вам не потрібно вносити у свій раціон радикальні зміни, достатньо, скажімо, вживати по чашці ягід на тиждень, щоб вплинути на ситуацію”, – пояснив старший автор дослідження Пол Жак з Університету Тафтса, що в Бостоні.

Науковці вважають, що причиною такого ефекту є флавоноїди, які містяться в рослинних продуктах. Однією з корисних для здоров’я властивостей флавоноїдів є боротьба із запаленнями. А запальні процеси, як відомо, тісно пов’язані з хворобою Альцгеймера та іншими формами деменції.

Жак зазначив, що дослідження встановило лише кореляцію, а не причинно-наслідковий зв’язок. Хоча дослідники й намагалися врахувати і інші фактори, такі як куріння, рівень фізичних навантажень та ожиріння.

Дослідження включало 2800 осіб, яким було 50 років і більше, коли дослідження розпочалося в 1970 році. Їхній середній вік становив 59 років. Близько половини учасників – жінки, а більшість із них були білими та європейського походження.

Учасники дослідження проходили анкетування стосовно свого харчування приблизно через кожні 4 роки. Інформацію збирали протягом 20 років. Якщо комусь діагностували хворобу Альцгеймера або деменцію, науковці не включали дані про дієту пацієнтів в роки перед встановленням діагнозу до свого дослідження. Жак пояснив, що у міру погіршення пам’яті та мислення здатність точно повідомляти про те, що ви їли, втрачається. Також люди з деменцією часто змінюють свої харчові звички, віддаючи перевагу різній їжі.

Дослідники сортували інформацію про дієту за чотирма категоріями споживання флавоноїдів. Вони порівнювали людей з найнижчим рівнем споживання з тими, хто споживав їх найбільше.

Зрештою виявилось, що люди з першої категорії не їли ягід, не пили чаю і з’їдали в середньому 1,5 яблука на місяць. Люди з другої категорії з’їдали 7,5 чашок чорниці чи полуниці, 8 яблук чи груш та випивали близько 19 чашок чаю на місяць.

Дослідники виявили, що люди, які вживають найменшу кількість яблук, груш та чаю, мали вдвічі більший ризик розвитку хвороби Альцгеймера чи інших різновидів деменції.

Найнижчий рівень споживання чорниці, полуниці та червоного вина був пов’язаний з чотирикратним збільшенням ризику розвитку хвороби Альцгеймера.

Жак заявив, що хворобу Альцгемера може спричиняти ціла низка факторів. Фахівці розглядають як генетичні, так і екологічні фактори в якості можливої причини хвороби. Попередні дослідження показали, що харчування теж відіграє певну роль, і нове дослідження це підтвердило.

Дослідження було опубліковане нещодавно в American Journal of Clinical Nutrition.

Поділись


Новини партнерів