Експерти розповіли, які саме вуглеводи впливають на фігуру

Існує поширена думка, що вуглеводи псують нашу фігуру та шкодять кишечнику, пише Жіночий світ з посиланням на ETimes.

Щоб зрозуміти, чи це правда, потрібно з’ясувати, що таке вуглеводи та що до них входить. Загальна кількість вуглеводів у їжі – це сума крохмалю, цукрів і харчових волокон. Ці різні компоненти можуть по-різному впливати на рівень цукру в крові та загальний стан здоров’я.

Наприклад, всі знають, що такі продукти, як хліб, рис, макарони, крупи, хлібобулочні вироби та бобові, такі як квасоля та сочевиця, містять значну кількість вуглеводів. Але в той же час їх досить багато міститься в молочних продуктах і фруктах.

Насправді, на талії відкладаються вуглеводи, які називають засвоюваними. Це той різновид вуглеводів, який забезпечує наше тіло енергією, а при надмірному споживанні відкладається у вигляді жиру. Загальна кількість засвоюваних вуглеводів у продукті – це сума крохмалю і цукру.

Крохмаль складається з довгих ланцюгів глюкози або цукру. При засвоєнні травні ферменти розщеплюють крохмали на глюкозу, яка потім надходить у кров і підвищує рівень цукру в крові. Пізніше цей крохмаль перетворюється з глюкози в глікоген і жир. Крохмаль в основному міститься в крохмалистих овочах, таких як картопля, зернові та кукурудза.

Цукор в їжі – це переважно дисахариди, тобто дві молекули цукру, зв’язані разом. Продукти, багаті цукром, легко перетравлюються і сприяють підвищенню рівня цукру в крові, забезпечуючи вас енергією відразу після їх вживання.

Харчові волокна – це частина вуглеводів, які важко розщеплюються та засвоюються травними ферментами. Клітковина проходить через ваш шлунково-кишечний тракт і виводиться з фекаліями. Ось чому клітковина не впливає безпосередньо на рівень цукру в крові, а також не забезпечує нас енергією. Деякі приклади продуктів, багатих на клітковину – фрукти, овочі, бобові, горіхи, насіння і хліб/макарони з цільної пшениці.

Поділись


Новини партнерів