Вчені знайшли зв’язок між вживанням тофу та здоров’ям серця

Вживання в їжу тофу та інших продуктів з високим вмістом ізофлавонів, які ще називають фітоестрогенами, знижує ризик серцевих захворювань у людей, особливо у жінок, пише Жіночий світ з посиланням на Health Day.

“Інші досліди на людях та лабораторних тваринах, що вивчали вплив ізофлавонів на здоров’я серцево-судинної системи, також дали гарні результати, тому ми рекомендуємо людям з підвищеним ризиком серцево-судинних захворювань переглянути свою дієту та включити в неї тофу”,- сказав автор дослідження Ци Сунь з Гарварду.

Команда науковців проаналізувала дані 200 000 американців, які на початку досліду не мали онкологічних або серцево-судинних захворювань.

Зробивши поправки на інші фактори, пов’язані із захворюваннями серця, дослідники дійшли висновку, що люди, які вживали тофу принаймні раз на тиждень, мали на 18% нижчий ризик виникнення захворювань серця, порівняно з людьми, які їли тофу рідше, ніж один раз на місяць. В останніх ризик виникнення серцевих хвороб знизився на 12%. Найбільше зниження імовірності виникнення хвороб серця спостерігалося у жінок перед менопаузою та після неї.

Не зважаючи на ці результати, команда Сунь не вважає тофу панацеєю від серцево-судинних захворювань. Науковці рекомендують вживати його, лише як частину здорової дієти. Навряд чи тофу зможе допомогти, якщо в раціоні людини надлишок цукру, швидких вуглеводів, сильно оброблених продуктів та червоного м’яса. В якості джерел ізофлавонів підійдуть також фісташки, нут, арахіс та інші горіхи.

Також вчені зауважили, що дослідження не обов’язково свідчить, що саме ізофлавони знижують ризик захворювань серця. Це може бути наслідком інших факторів. Наприклад, фізично активні молоді люди часто дотримуються більш здорового раціону, який, серед іншого, включає в себе джерела ізофлавонів. Тому потрібні додаткові дослідження.

Деякі фахівці з харчування та здоров’я серця, погодилися, що заміна червоного м’яса на тофу, корисна для серцево-судинної системи.

“Хоча вплив їжі, збагаченої ізофлавоном, все ще незрозумілий; відомо, що збільшення в раціоні частки рослинного білка та пісної їжі з малим вмістом вуглеводів знижує ризик серцево-судинних захворювань”,- сказав доктор Саджіт Бхусрі, кардіолог з Lenox Hill, що в Нью-Йорку.

Результати дослідження опубліковали 23 березня в журналі Circulation.

 

 

Поділись


Новини партнерів