Вісім основних ознак хворих нирок

Фахівці розрізняють вісім основних ознак пошкоджених нирок.

Варто нагадати, що в нашому тілі є 2 нирки, кожна з яких розміром приблизно з кулак. Знаходяться вони трохи нижче грудної клітини. При цьому нирки витримують серйозне навантаження – кожен день вони фільтрують 120-150 літрів крові, відповідаючи за стабільне звернення крові, і підтримують нормальне функціонування організму.

Завдяки ниркам, в нашому організмі не накопичуються відходи і зайва рідина, вони ефективно підтримують стабільний рівень електролітів, і виробляють гормони, які допомагають регулювати кров’яний тиск, виробляють червоні кров’яні клітини і допомагають нашим кісткам залишатися сильними.

Тому збій в роботі цього органу призведе до серйозних наслідків для загального самопочуття і здоров’я людини в цілому. Є вісім ознак того, що нирки хворі, на які варто звертати своєчасне увагу і не ігнорувати такий стан:

– Зміни в сечовипусканні. Коли ваш організм починає вас ганяти часто вдень і піднімає вночі в туалет – це значить, що робота нирок порушена і це перший тривожний дзвіночок. А тим більше, якщо сеча ще і піниста і має блідий відтінок.

Також має насторожити, якщо ви почали мочитися рідше, при цьому об’єм сечі зменшений і вона має відтінок темного пива або містить домішки крові. Стурбувати повинен той факт, коли ви почали відчувати складність або тиск при сечовипусканні.

– Набряк буде свідчити про те, що ваші нирки не працюють належним чином, не можуть виводити зайву рідину з організму – все це може привести до набряклості в ногах, щиколотках, на обличчі або руках.

– Ще один симптом хворих нирок – втома. Пам’ятайте, що здорові нирки виробляють гормон під назвою еритропоетин, який змушує тіло виробляти червоні кров’яні клітини. Вони в свою чергу переносять кисень.

– Коли кількість вироблюваного еритропротеїну зменшується, це призводить до зменшення кількості червоних кров’яних клітин, які мають кисень і наші м’язи і мозок швидко і легко втомлюються, що призводить до анемії.

– Також про збої в роботі нирок свідчать шкірні висипання – фільтр перестав справлятися з виведенням відходів з крові, їх скупчення може викликати свербіж або висип на шкірі. Варто знати, що, коли відходи накопичуються в крові, шкіра стає сухою і роздратованою.

– Ні про що хороше не говорить і що з’явився металевий присмак у роті. Коли нирки барахлять, відходи накопичуються в крові, а це може зіпсувати запах з рота і навіть змінити смак їжі. При такому симптомі і втраті апетиту, варто потурбуватися здоров’ям своїх нирок.

– Пошкодження нирок можуть призвести до задишки – цьому стане сприяти або зайва рідина, що накопичується в легенях, або нестача червоних кров’яних клітин. Все це призводить до нестачі кисню і появи задишки.

Тим більше варто бити тривогу, якщо у вас стали постійними запаморочення і з’явилися проблеми з концентрацією уваги. Це пояснюється тим, що при стані анемії, мозок не отримує необхідної кількості кисню, що призводить до втрати пам’яті, запаморочення і проблем з концентрацією уваги.

– Біль у спині – привід звернутися до лікаря і перевірити здоров’я нирок. Якщо біль сконцентрована у верхній частині спини або з того ж боку, де знаходиться і пошкоджена нирка – не здумайте сподіватися на «саме пройде» – це може бути ниркова інфекція або камені в нирках.

Джерело

Поділись


Новини партнерів