10 кулінарних звичок, за які можна поплатитися своїм здоров’ям

Перевірте, чи робите ви ці поширені помилки, коли готуєте.

1. Пробувати їжу, щоб перевірити, чи не зіпсувалася вона

Ні на смак, ні на вигляд, ні на запах ви не знайдете всі шкідливі бактерії. Але навіть невелика кількість зіпсованої їжі може викликати серйозне отруєння. Якщо у вас з’явилися хоч найменші підозри в їстівності продукту, краще викиньте його.

2. Класти готову їжу на тарілку, де лежало сире м’ясо

Ніколи не допускайте, щоб сире м’ясо і риба стикалися з іншими продуктами. Інакше бактерії з них потраплять на готову їжу, а це може призвести до харчового отруєння.

Завжди використовуйте для сирих та готових продуктів окремі тарілки, обробні дошки і ножі.

3. Розморожувати продукти прямо на столі

Шкідливі харчові бактерії дуже швидко розмножуються при температурі від 4 до 60 ° C. Це небезпечна зона. Тому завжди розморожуйте м’ясо тільки в холодильнику або мікрохвильовій.

4. Мити сире м’ясо

Краще не мийте сире м’ясо. В процесі миття бактерії разом з водою переносяться на раковину, стіл та інші поверхні.

Якщо на шматку м’яса немає видимих ​​слідів бруду, то не мийте його. Продукт з пилом, тирсою, слідами брудних рук навряд чи потрапить до вас на стіл. Та й сам процес обробки туші на виробництві та ринку не передбачає того, що м’ясо може забруднитися. Небезпека в тому, що під струменем води бактерії поширюються по всій поверхні раковини. Це прямий шлях до отруєння, адже так вони з легкістю потраплять у ваші тарілки.

5. Остуджувати їжу перед тим, як прибрати її в холодильник

Не залишайте їжу на столі довше двох годин або однієї години, якщо температура в кімнаті вище 32 ° C. Патогенні бактерії дуже швидко розмножуються в продуктах, які швидко псуються, при температурі від 4 до 60 ° C. Під час подорожей і пікніків прибирайте їжу в переносний холодильник.

6. Пробувати сире тісто

Ніколи не їжте сирі яйця ні в якому вигляді. У них може міститися бактерія сальмонела або інші шкідливі мікроорганізми. У тому числі не можна їсти не спечене тісто, навіть, якщо воно без яєць. У борошні можуть бути присутніми кишкові палички, які провокують харчові отруєння.

7. Використовувати маринад від сирого м’яса з готовою їжею

Не залишайте сире м’ясо або рибу маринуватися на столі. Ставте їх в холодильник. При температурі від 4 до 60 ° C швидко розмножуються шкідливі мікроорганізми.

Ніколи не використовуйте маринад, що залишився від сирого м’яса, з уже готовою їжею. Якщо хочете використовувати його як соус, прокип’ятіть його.

8. Недоварювати м’ясо, рибу і яйця

Їжа безпечна тільки після того, як її нагріли до досить високої температури. При цьому гинуть всі шкідливі бактерії. Щоб продукти не залишилися недовареними або недосмаженими, використовуйте при готуванні кухонний термометр.

Не покладайтеся лише на вигляд, запах або смак, щоб визначити, чи готова страва чи ні.

9. Не мити руки

Бактерії живуть на всіх поверхнях, в тому числі і на руках. Завжди мийте руки теплою водою з милом перед тим, як готувати. А коли закінчили, помийте їх ще раз.

10. Не міняти губки для миття посуду

Губки і ганчірки для миття посуду – найбрудніші предмети на кухні. На них скупчуються небезпечні бактерії. Дезинфікуйте їх принаймні через день і міняйте щотижня або два.

Джерело

Поділись


Новини партнерів