7 міфів про людське тіло, в які вірить (майже) кожен

Багато з «фактів», які ми знаємо про наш організм, насправді є міфами. Ви, можливо, вже знаєте, що гостра їжа не викликає виразку шлунку, а жувальна гумка в шлунку не буде перетравлюватися цілих сім років.

реклама

Ось ще 7 міфів, в які ми довгий час сліпо вірили. Прийшов час їх розвінчати!

1. Ви не зіпсуєте зір, якщо будете сидіти занадто близько до телевізора.

Цей міф виник, найімовірніше, після того як з’явилися перші телевізори. Вони випускали слабке рентгенівське випромінювання, яке дійсно погано позначається на здоров’ї людини.

Сучасні телевізори володіють достатнім захистом, який запобігає таким наслідкам. У тих, хто сидить дуже близько до телевізора, може з’явитися короткочасне подразнення  і втома очей.

Результати численних досліджень показують, що відстань, на якій ви дивитеся телевізор, ніяк не впливає на ваш зір.

2. Молочні зуби насправді дуже важливі.

“Навіщо ставити пломби на молочні зуби? Все одно ці зуби скоро випадуть”, – вважають багато батьків. Це величезна помилка. Лікувати молочні зуби треба обов’язково.

В першу чергу – заради постійних зубів.

 

Молочні зуби виконують такі життєво важливі функції, як і “звичайні”. Якщо дитина втратить молочний зуб занадто рано, в майбутньому в неї можуть виникнути проблеми з корінними зубами.

Крім того, чому б не почати привчати дітей до гігієни порожнини рота з раннього віку!

Батьки також повинні регулярно відвідувати з дитиною дитячу стоматологію.

3. Дієти, які обіцяють позбавити ваш організм від токсинів, насправді не працюють.

Хто взагалі сказав, що вам потрібно очищати організм? У нас вже є орган, який відповідає за виведення шлаків з організму – це печінка.

Безліч популярних детокс-дієт (наприклад, капустяна або на вівсяні каші) можуть тільки нашкодити цьому органові.

«Немає ніяких переконливих доказів того, що програми детоксикації або чищення дійсно виведуть токсини з вашого організму або поліпшать ваше здоров’я», – повідомляє сайт Національного інституту охорони здоров’я США.

Люди, які захоплюються суворими дієтами, можуть отримати серйозні проблеми з нирками. Діабетикам взагалі забороняється вдаватися до таких очисних практик.

Якщо у вас абсолютно здорова печінка, про детоксикацію вам турбуватися не варто.

4. Волосся після гоління не стає темнішим і товстішим.

Воно стає такими з віком. Коли ви голитеся, то зрізаєте лише зовнішню мертву частину волоса. Все одно залишається ще і внутрішня частина волоса.

Гоління ніяк не може змінити його товщину та колір.

У підлітків потовщення, подовження і потемніння волосся на тілі пов’язано з дорослішанням. Щоб ваші ніжки були ідеально гладкими, використовуйте не бритву, а епілятор. Гоління – тимчасове рішення, але це не вирішить проблему.

5. Шкіра на пальцях зморщується не від довгого перебування у воді.

Так, ми звикли думати. Але тоді дайте відповідь на питання: чому від тривалого перебування у воді не зморщується все тіло?

Крім того, при пошкодженні нервів пальці перестають зморщуватися. Таке пошкодження може бути результатом травми або ускладнення при цукровому діабеті.

Вчені припустили, що зморщування пальців має еволюційне значення: воно дозволяло нашим предкам ефективніше здобувати їжу в умовах підвищеної вологості.

Одне з досліджень показало: добровольці, які маніпулювали слизькими предметами зморщеними пальцями, робили це трохи ефективніше, ніж ті, хто працювали сухими руками.

6. Хрускіт пальцями не шкодить суглобам.

Звук, який ми чуємо при хрустінні пальців, – це лускання бульбашків газу. Багато вчених вважають таку вправу корисною, що стимулює сухожилля, розслаблює суглоби і м’язи.

Жодне дослідження не виявило помітної шкоди від звички хрустіти суглобами.

Крім того, ця звичка широко поширена, тому якщо б вона завдавала шкоди в ортопедів побільшало б роботи. І тим не менш напливу пацієнтів, які пошкодили суглоби з-за хрускоту пальцями, не спостерігається.

Дуже малоймовірно, що хрускіт пальцями дійсно може призвести до артриту. Якщо суглоби здорові, хрустіти ними можна без побоювання.

7. Аналіз відбитків пальців має свої недоліки.

Головний з них – він не бездоганний. Помилки в аналізі відбитків пальців – досить часте явище. Адже виробляють аналіз люди, а вони можуть помилятися.

Більше того, деякі люди народжуються без відбитків пальців. Таке явище – результат наявності синдрому Франческетті-Ядассона-Негелі.

Проводити аналіз відбитків пальців набагато складніше, ніж ви думаєте.

Як показали дослідження, один і той же експерт, який аналізує відбитки пальців, може прийти до різних висновків з приводу одних і тих же відбитків залежно від контексту, в якому вони представлені у справі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів