Що буде, якщо пити вино кожного дня

Червоне вино є, мабуть, найбільш спекотним приводом для обговорень, коли мова заходить про вплив алкоголю на організм. Його використовують як аргумент як прихильники помірного пиття, так і ті, хто веде безкомпромісну боротьбу зі спиртним.

Перші напирають на те, що серед традиційно винних країн число довгожителів на порядок вище, ніж в решті світу, другі приводять статистику досліджень, де не все так однозначно з кров’яним тиском і ризиками розвитку декількох видів раку.

Втім, для більшості навіть це не стає переконливим доказом на користь повної відмови від вина, яке півсвіту п’є взагалі просто так, заради одного задоволення від його смаку.

Ми вирішили розібратися в цьому питанні, знайшовши відповідне дослідження і з’ясувавши з його допомогою, що ж все-таки буде з людським організмом, якщо пити вино практично кожного дня.

Відправний пункт

Для дослідників Університету імені Бен-Гуріона в Ізраїлі початком в цьому експерименті стало бажання дізнатися, наскільки безпечним і ефективним може бути регулярне вживання червоного вина для людей з певним набором захворювань. Так, в поле їх зору потрапили в першу чергу пацієнти з цукровим діабетом II типу, який хоч і досить добре контролюється, але посилює ризики розвитку серцево-судинних захворювань і знижує рівень хорошого холестерину в крові.

Їх було 224 

Для участі в експерименті було відібрано 224 особи, які мають у медкарті запис про наявність діабету і дотримуються практично безалкогольної дієти. Учасників поділили на 3 групи, доручивши на весь час експерименту під керівництвом дієтологів дотримуватися середземноморської дієти і додати до свого раціону на вечерю один з трьох видів напою: мінеральну воду, сухе біле і сухе червоне вино.

Провівши всі необхідні виміри і зібравши опитувальні листи, дослідники провели аналогічні обстеження через 6 і 24 місяців. Це дало їм можливість простежити за показниками крові в динаміці і зробити безліч цікавих висновків.

Вино перемагає воду

Не таким вже несподіваним стало відкриття, що червоне вино сприяло значному збільшенню вмісту хорошого ЛПВЩ-холестерину в крові. Цей показник, поряд із загальним поліпшенням якості сну, у «винних» команд став вищим в порівнянні з результатами групи, в якій щодня пили мінеральну воду.

Вчені також зазначили, що у тих, хто щодня за вечерею пив червоні вина, значно знизився рівень компонентів метаболічного синдрому, який проявляється в збільшенні маси вісцерального жиру, зниження чутливості до інсуліну і порушенні вуглеводного, ліпідного, пуринового обміну, а також артеріальної гіпертензії.

Читайте також: Чим небезпечна звичайна яєчня

Суха перемога 

В цілому, даний дворічний експеримент не приніс революційно нових відкриттів, лише підтвердивши з наукової точки зору багаторічні спостереження тисяч кардіологів по всьому світу. Саме вони від імені своїх пацієнтів давно говорять, що помірна кількість вина разом з самим рясним прийомом їжі допомагає людям, схильним до захворювань коронарної артерії, діабету, серцевої недостатності та інфарктів.

На цьому тлі вторинними виглядають більш детальні дані на зразок збільшеного майже в 13 разів змісту антиоксиданту ресвератролу в червоному вині в порівнянні з білим. Втім, саме подібні дослідження допомагають вченим дізнаватися по-справжньому цікаві речі, наприклад, що через годину після останнього щільного прийому їжі в день пік рівня цукру в крові у тих, хто супроводжував вечерю келихом червоного вина, буде на 30% нижче, ніж у тих , хто обійшовся мінеральною водою.

Супутні умови 

Тим, хто захоче на практиці перевірити результати експерименту, ми порадимо не забувати, що проведений він був з присутністю в раціоні випробовуваних великої кількості овочів і риби, помірних порцій м’яса, фруктів на десерт і повсюдного використання оливкового масла. Крім цього, найважливішою умовою було дотримання помірності в відношенні вина, тобто не більше 200-300 мл за вечерею для людини середньої комплекції.

Джерело

Поділись


Новини партнерів