Передозування кавою: 6 симптомів

Iced coffee cubes with milk

Міцна чорна, легка з молоком, з піною, велика, маленька, солодка, гірка, кава з кардамоном – її п’є 90% жителів країни. Проблема лише в тому, що ми п’ємо її занадто часто. Нижче представлені 6 ознак надмірного вживання кави.

Кава славиться своїми корисними стимулюючими властивостями. Однак щоб використовувати силу кофеїну, відповідального за поліпшення концентрації уваги і відновлення сил, необхідно тільки дві невеликі чашки кави. Тим часом, як повідомляють статистичні дані – людина за рік випиває 95 літрів кави!

Зверніть увагу на серце

Якщо дві маленьких чашки кави можуть бути благом для організму, то з кожною наступною чашкою наше серце працює на більш високих оборотах. З звичайних 60-80 ударів в хвилину воно розганяється до 100. Цей рівень вирівнюється тільки після години вживання кави. Тоді часто ми заварюємо ще одну чашку кави. Так що організм перебуває в стані активності і порушення роботи серця тривалий період. Для здорової людини це не небезпечно, якщо цей стан не триває нескінченно. Запаморочення, прискорене дихання, відчуття напруги в грудній клітці – це сигнали того, що, можливо, варто перейти на легкий чай. Люди з підвищеним тиском і проблемами серцево-судинної системи, ризикують більше. У їхньому випадку занадто велика кількість кави може закінчитися інфарктом.

Проблеми зі шлунком

Рівень шлункового соку після прийому кави може піднятися до 15%. Саме тому процеси травлення протікають швидше, особливо після вживання кави натщесерце, що призводить до більш швидкого обміну речовин. Друга сторона медалі полягає в тому, що підвищена кількість шлункового соку безпосередньо призводить до печії і не дуже приємних скорочень шлунку.

Велика кількість шлункового соку і посилення перистальтики кишечника сприяють тому, що з’їдена їжа швидше перетравлюється. Їжа, замість того, щоб засвоюватися повільно, буквально рухається через весь травний тракт, і значна частина поживних речовин не буде всмоктуватися нашим організмом. Кращим прикладом є залізо, для якого кофеїн виступає в ролі грізного ворога – порушує засвоєння цього цінного елементу.

Проблеми з нирками

Кава має сечогінний ефект. Однак за підвищене вироблення рідини в сечовому міхурі кофеїн не відповідає. Особливо обережними повинні бути люди зі схильністю до проблем з нирками. Оксалати, що містяться в каві, з’єднуються з кальцієм і утворюють відкладення, які пізніше приведуть до больових відчуттів, у вигляді каменів в нирках.

Читайте також: Названий тип людей з великим потенціалом здоров’я

Зуби і надмірне вживання кави

Побутує помилкова думка, що кофеїн, що міститься в каві, значно впливає на колір зубів. Однак якщо ви дбаєте про їхню білизну, слід уникати вживання кави, оскільки танін, що міститься в ній, забарвлює зуби. Більше уваги варто звернути на доповнення до кави (цукерки, печиво), ніж на саму кава. Поліфеноли, що містяться в чорній каві, ефективно борються з бактеріями і зубним каменем. Додаючи до кави цукор, сироп або молоко, ви відразу підвищуєте ризик розвитку карієсу.

Неприємний запах і кава

Неприємний запах, відчуття дискомфорту і сухості в роті після вживання кави – цілком природне явище. Кава сушить слизову оболонку, а клітини, які повинні бути очищені слиною, починають виділяти сполуки сірки. Саме тому часто до кави подають воду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів