Названі симптоми та причини дефіциту заліза в організмі

Фахівець зазначила, що зазвичай такий стан пов’язаний із крововтратами під час рясних менструацій, а після настання клімаксу – з кровотечами у шлунково-кишковому тракті. Крім того, нестача заліза може бути пов’язана з порушеннями всмоктування цього мікроелемента, наприклад при запальних захворюваннях. Також потреба в залозі різко зростає під час вагітності: у майбутньої мами мікроелемент задіяний в утворенні еритроцитів, а також у розвитку плода, що росте.

І нарешті, дефіцит заліза може бути банально обумовлений незбалансованою дієтою, бідною на джерела даного мікроелемента. Забезпечити необхідний рівень заліза в організмі допоможе включення до раціону м’яса, печінки, сочевиці, шпинату, гранату, яблук і кураги. Однак варто пам’ятати, що із загальної кількості заліза, що надійшла до організму, всмоктується лише близько 10%.

«Найкраще засвоюється гемове залізо, що міститься у продуктах тваринного походження. Негемове залізо з рослинної їжі та зернових продуктів засвоюється значно гірше. Тому вегетаріанцям особливо важливо контролювати показники заліза у крові», — зазначила Кашух.

За словами експерта, людина часто не помічає, що у неї розвинулась анемія. Щоб не упустити виникнення та розвиток цього стану, необхідно щорічно здавати клінічний аналіз крові.

“Рішення про призначення біологічно активних добавок та лікарських засобів, а також про внутрішньовенне введення препаратів заліза приймає лікар на підставі результатів лабораторних досліджень на сироваткове залізо, феритин, трансферин та загального аналізу крові”, – уточнила фахівець.

Вона наголосила, що у разі тривалого незаповнення рівня заліза до оптимальних показників до вже наявних проявів анемії, які погіршують якість життя пацієнта, можуть приєднатися задишка, розсіяність та прискорене серцебиття (тахікардія). Своєчасна діагностика допоможе вчасно розпочати лікування і звернути назад проблеми, що виникли через нього, додала Кашух.

Поділись


Новини партнерів