Вчені з університету Торонто назвали 7 відмінних рис довгожителів

Усім нам хочеться прожити якнайдовше, при цьому зберігши розум, пам’ять і здорове тіло. Як зрозуміти, що ви — цей перспективний довгожитель? Розповіли вчені.

Старіння – це неминучий процес, який торкнеться абсолютно кожної людини на Землі. Тільки одні з віком постійно відвідують лікарів, практично перестають себе самостійно обслуговувати і майже не залишають квартири. Інші ж беруть від життя все: багато гуляють, ходять до театрів та ресторанів, спілкуються з близькими, подорожують. Вони активні та веселі і у 70, і у 80 і, навіть, у 90 років.

Безумовно, багато залежить від генетики та вашої історії хвороби. Але які ще є фактори, що впливають на те, чи стане людина черговим довгожителем чи ні? Це питання вирішили вивчити вчені з Університету Торонто у Канаді. Вони провели дослідження, в якому взяв участь 7651 доброволець. Усі учасники були старші 55 років. Остаточна вибірка, однак, була обмежена людьми з чудовим здоров’ям на початковому рівні, що становило 45 відсотків респондентів.

Вчені з’ясували, що чудове здоров’я мали люди похилого віку, які:

  • ніколи не курили,
  • не мали хвороб серця,
  • не страждали від артриту, мали відносно високі доходи, не страждали від безсоння,
  • були жіночої статі,
  • не страждали від зайвої ваги.

Якщо доросла людина має хоча б половину збігів з вищепереліченими ознаками, то шанс прожити довго у неї суттєво зростає. Якщо ж збіглися 6-7 критеріїв, вас можна привітати – напевно, ви станете довгожителем! — Цікаво, що половина людей віком 80 років і більше, які взяли участь у випробуванні, зберігали надзвичайно високий рівень когнітивного, фізичного та емоційного благополуччя протягом трьох років дослідження. Що стосується молодших учасників, — їм було від 55 до 64 років, — то 2/3 з них відчували себе чудово. І так, всі вони ніколи не курили, стежили за вагою, не страждали від хвороб серця та суглобів, — каже докторант Інституту життєвого циклу та старіння Мейбл Хо.

У ході дослідження вчені дійшли ще одного висновку: якщо доросла людина буде щодня фізично активна хоча б 30-60 хвилин, то вона суттєво збільшує свої шанси на повільне та здорове старіння. Причому відсоток досить високий: усі любителі погуляти, потанцювати, поплавати в басейні старіють у 2-3 рази повільніше, ніж ті, хто веде «сидячий» спосіб життя.

Поділись


Новини партнерів