Вчені знайшли новий спосіб знизити кров’яний тиск

Виявлено зв’язок споживання багатої флавоноїдами їжі зі зниженим тиском.

Випробування провели британські та німецькі вчені. Вони з’ясували, що вживання багатих флавоноїдами продуктів позитивно впливає на рівень тиску крові. Це впливом кишкового мікробіома.

До випробувань залучили понад 900 німців віком від 25 до 82 років. Частка багатих на рослинні пігменти продуктів у раціоні оцінювалася на основі аналізу заповнюваних учасниками опитувальників про кількість і частоту споживання 112 різних продуктів.

У учасників натщесерця, що прокинулися вранці, тричі вимірювали тиск крові з інтервалом у три хвилини.

З’ясувалося, що у випробовуваних з найбільшим прийомом багатої на флавоноїди їжею систолічний артеріальний тиск був нижчим. Денне споживання 128 г ягід асоціювалося із середнім зниженням кров’яного тиску на 4,1 мм ртутного стовпа, а близько 360 мл червоного вина — на 3,7 мм ртутного стовпа.

Лікар та спеціаліст зі зниження ваги клініки Павло Ісанбаєв порадив вживати продукти, багаті на залізо. Фахівець також розповів, із чим слід поєднувати такі інгредієнти.

Поділись


Новини партнерів