Вчені назвали вітамін, який допоможе надовго позбутися безсоння

Проблеми зі сном найчастіше трапляються через стрес або “зіпсований” режим дня. Однак допомогти впоратися з безсонням можуть деякі добавки — і мова зовсім не про мелатонін.

За статистикою, кожна третя людина на Землі періодично страждає від проблем зі сном. Найчастіше це люди похилого віку — адже вікові зміни позначаються на різних хронічних захворюваннях. Але від безсоння не застраховані чоловіки, жінки середнього віку та, навіть, діти. Найчастіша причина – це сильний стрес або надто насичений день. Не варто виключати і порушений режим, неправильне харчування та проблеми зі здоров’ям.

Багатьом відомо, що від безсоння може врятувати мелатонін. Його так і називають – “гормон сну”. Його максимальний рівень в організмі досягається в період з півночі до 5 ранку з піком о 2 годині ночі. Найбільша кількість цього гормону міститься у крові у дітей, тому немовлята так багато сплять.

Але крім мелатоніну, вам також може допомогти вітамін В12, впевнені лікарі. Справа в тому, що він підтримує нормальний метаболізм вашого тіла, що чудово допомагає правильно підготуватися до сну.

“Ми часто забуваємо, що для здорового сну, нормальної роботи кишечника або красивої шкіри нам необхідні вітаміни. Якщо говорити про В12, то він точно стоїть у перших рядах”, — кажуть вчені.

Експерти з Оксфордської академії провели дослідження: пацієнтам, які багато років страждали від порушень сну, стали додатково давати вітамін В12. Одна з піддослідних – 15-річна дівчинка, яка ніяк не могла налагодити режим сну через проблеми зі здоров’ям. Ще один учасник — 55-річний чоловік, який страждав на синдром затримки фази сну. І дівчинці, і чоловікові добавка допомогла.

“Після введення вітаміну B12 у добовій дозі режим ритму сну та неспання суттєвопокращився. Терапевтичний ефект тривав понад півроку, доки тривала терапія”, — коментують вчені випадок чоловіка.

Важливо: вітаміни може призначати лише лікар! Якщо пити їх безконтрольно, то ситуація може не покращити, а навіть посилити проблему.

Де шукати вітамін В12

Якщо йдеться не про синтетичні вітаміни, то можна включити до свого раціону продукти, багаті на В12. Чемпіони з вмісту вітаміну – це морепродукти та субпродукти.

Крім цього, на цей вітамін багаті:

  • м’ясо (особливо яловичина);
  • риба (форель, тунець, короп, окунь, сардини);
  • молоко;
  • яйця;
  • сир;
  • сметана, натуральний йогурт;
  • червона ікра;
  • печінка;
  • сир.

Якщо ви розумієте, що безсоння мучить вас постійно, то тут уже треба звернутися до сомнолога – фахівець визначить точну причину. Можна розпочати і з терапевта, щоб лікар призначив вам усі необхідні аналізи та прописав терапію.

Поділись


Новини партнерів