Вчені: кава може захистити гіпертоніків від атеросклерозу

Японські вчені прийшли до висновку, що у людей з гіпертонією, які п’ють каву, стан судин набагато кращий ніж у гіпертоніків, які не вживають її взагалі.

Група фахівців під керівництвом Такаюкі Ямадзі, які представляють один із університетів Хіросіми, проаналізувала вплив кави на судинну систему людей, які хворіють на гіпертонію. Вчені досліджували, як пов’язані між собою звичка щодня пити каву та судинна функція на основі прикладів 462 пацієнтів, які страждають на артеріальну гіпертензію. Усі вони проходили медогляди у період з 2016 по 2021 рік. Середній вік випробуваних становив 65 років.

Добровольці були поділені на групи, виходячи з того, чи була присутня кава у їхньому щоденному раціоні. У тій групі, де пацієнти пили каву, напій вживався в середньому на рівні двох чашок на день.

Подальше вивчення питання показало, що у людей з гіпертонією, які регулярно вживають каву, краще зберігаються специфічні параметри судинного здоров’я – їхні судини перебувають у кращому стані порівняно з тими, хто ігнорує напій. Таким чином, кава більш ефективно захищає гіпертоніків від судинних патологій, що ведуть до атеросклерозу – стану, що виникає як провісник серцевих нападів або інсульту. При атеросклерозі судинна тканина покривається бляшками з холестерину та кальцію, твердне і стає схильною до розриву під дією тиску крові.

«Ризик розвитку ендотеліальної дисфункції та дисфункції гладких м’язів судин значно менший у тих, хто випивав від 0,5 до 2,5 чашки (приблизно 100-500 мілілітрів) кави на добу», – цитують фахівців ЗМІ.

Дослідники уточнили, що прийом кави позитивно впливає на функції ендотеліальних клітин, що становлять внутрішню оболонку судин. Даними клітинами виділяються речовини, що розширюють судини – це захищає їх від пошкоджень, викликаних тиском крові.

«У порівнянні з учасниками, які відмовилися від кави, у тих, хто п’є цей напій, ймовірність розвитку дисфункції ендотелію знизилася 45%, дисфункції гладких м’язів судин – на 50%», – заявили автори роботи.

Поділись


Новини партнерів