Невролог: безсоння може призвести до недоумства

Деменція – згубне і невиліковне захворювання, що вражає розум мільйонів людей у ​​всьому світі. Незважаючи на це, медики продовжують шукати нові методи лікування та розробки ліків від цього стану. Також продовжується робота над тим, як можна діагностувати хворобу раніше, виявляючи ознаки у абсолютно несподіваних місцях.

Прогнози припускають, що у кожної третьої людини, яка народилася сьогодні, протягом життя розвинеться деменція. Оскільки кількість пацієнтів може значно збільшитись, наукова спільнота сильно зацікавлена ​​у розробці методів лікування, які можуть сповільнити поширення хвороби. Однак лікування може бути корисним лише для пацієнтів далекого майбутнього. Для тих, хто захворіє найближчим часом, основна увага приділятиметься ранній діагностиці, щоб можна було призначити лікування.

“Ранні ознаки деменції можуть з’являтися під час сну. Безсоння, пов’язане з порушенням сну, пов’язане з підвищеним ризиком недоумства. Було виявлено, що ті, у кого протягом цього трирічного періоду була найнижча якість сну, також частіше повідомляли про суб’єктивне погіршення пам’яті”, – каже лікар-невролог Олександра Альохіна.

Цей дефіцит пам’яті був специфічним, вчені також вивчали інші сфери когнітивних функцій, такі як концентрація уваги при одночасному виконанні декількох завдань. Але знайшли відмінності лише у пам’яті.

“Люди з безсонням частіше повідомляли про погіршення пам’яті, були більш схильними до розвитку занепокоєння, депресії, денної сонливості та переривання дихання під час сну”.

Поділись


Новини партнерів