Восени дозріває глід. Він відомий у народній медицині як засіб для зміцнення серця.
— А чим ще корисний глід?
— Глiд здавна вiдомий як засiб при серцевих недугах. Лiкарськi речовини, що мiстяться у глодi, розширюють просвiт судин серця, насичуючи його киснем i знижуючи прояви iшемiї, — розповідає Олена Решетник, сімейний лікар вищої категорії. — Крiм того, глід перешкоджає розвитку атеросклерозних змiн, що такожсприяє забезпеченню кровопостачання i живлення серця. Знижуючи збудливiсть нервової системи, глiд дозволяє нормалiзувати i серцевий ритм. Тому його можна використовувати для лiкування тахiкардiї та аритмiї.
У народнiй медицинi рiзнi види глоду застосовують для лiкування порушень нервової системи: безсоння, збудливостi, нервового виснаження, мiгренi.
— Чи можна приготувати лiки з глоду власноруч?
— Приготувати настій з глоду дуже просто. Двi столовi ложки ягiд залити 0,5 л холодної води, довести до кипiння i кип’ятити впродовж 3 — 5 хвилин. Коли вистигне, пити протягом доби невеликими ковтками.