Гепатолог розповів, чим небезпечний надлишок заліза в організмі

Гепатолог-гастроентеролог Сергій В’ялов розповів, чому небезпечно пити препарати заліза без призначення лікаря і чим загрожує його надлишок в організмі.

Більшість людей сьогодні турбує обернена проблема — як підвищити рівень заліза в організмі та підняти феритин? Низьке залізо загрожує падінням гемоглобіну, а там і до анемії недалеко.

Проте, не менш серйозними наслідками загрожує і надлишок заліза.

«Організм завжди робить заначку на „чорний день“. Якщо з’являється рятувальний круг на талії – запасається не тільки жир але й надлишок заліза. Він відкладається у печінці у вигляді феритину», — каже експерт.

Коли заліза стає занадто багато і організм не встигає його витрачати, печінка піддається колосальним навантаженням. Настільки потужним, що це призводить до її руйнування.

Саме тому категорично не рекомендується приймати препарати заліза з метою профілактики, не здавши відповідні аналізи! Особливо у високих дозах.

Коли в організмі є вогнища запалення, організм завжди відкладає залізо про запас, навіть якщо зараз організму його не вистачає.

Тому не варто орієнтуватися на показники феритину в аналізах. Феритин (як депо) може бути підвищений, причому реальний рівень заліза може бути низьким.

Поділись


Новини партнерів