Вчені: причиною варикозу та тромбів може стати нестача двох вітамінів

Варикоз

Дані досліджень говорять про те, що дефіцит цих двох вітамінів збільшує схильність людей до варикозного розширення вен і тромбозу.

Варикозні вени впізнати неважко – це розширені кровоносні судини, які часто випирають під поверхнею епідермісу. Підраховано, що приблизно у половини всіх жінок та чверті чоловіків варикоз стає неминучим віковим явищем, що розвивається тією чи іншою мірою в міру дорослішання. Але, водночас, цей стан свідчить не тільки про старість.

Наявні дані свідчать, що проблеми, пов’язані зі станом кровоносних судин, можуть бути наслідком нестачі двох вітамінів у організмі людини.

Будучи добре відомим антикоагулянтом, Вітамін D допомагає імунній системі запобігати утворенню тромбів, забезпечуючи плавний перебіг крові за венами. Крім того, його достатня кількість забезпечує здоровий стан судинних стінок, їхню хорошу еластичність, що дозволяє адекватно розширюватися і звужуватися під тиском збільшеного струму крові (наприклад, у моменти фізичної активності).

«Низький рівень вітаміну К призводить до кальцифікації еластину, що знижує якість еластичності та пружності у тканинах, включаючи судини. Наслідком дефіциту цього вітаміну можуть бути подвійне підборіддя, геморой та варикозне розширення вен», – повідомляється в British Medical Journal.

Медики радять не плутати варикозне розширення вен із судинними зірочками, які можуть відбивати аномально високий тиск у великих венах. Але, допомагаючи відновлювати судинну стінку, вітамін К може допомогти у лікуванні обох станів. Головним харчовим джерелом цієї речовини є листяні зелені овочі – капуста, шпинат, мангольд.

Дефіцит вітаміну D теж може призводити до варикозу та появи тромбів. Наука говорить, що вітамін D допомагає артеріям і кровоносним судинам бути достатньо вільними і розслабленими, щоб підтримувати рясний кровотік без надмірної напруги, що загрожує підвищеним артеріальним тиском. Коли організм страждає на брак вітаміну D, ймовірно, страждають і кровоносні судини.

Нестача вітаміну D пов’язана з ризиком тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок. Такі тромби формуються зазвичай глибоко всередині вен гомілки, стегна або тазу, і можуть стати смертельно небезпечними, якщо станеться відрив і проникнення згустку у легені», – констатує Міжнародний журнал загальної медицини (International Journal of General Medicin).

Ознаки, які вказують на дефіцит цього вітаміну, включають депресію, повільне загоєння ран, підвищену частоту переломів, біль у кістках та суглобах (нерідко у попереку). Його харчові джерела – жирна риба, червоне м’ясо, печінка, яєчні жовтки, жирні молочні продукти.

Поділись


Новини партнерів