Експерти нагадали про небезпечні наслідки вживання кави

Дієтологи нагадали про небезпечні наслідки вживання кави для організму і назвали час дня, коли від напою, що бадьорить, краще відмовитися.

Дієтолог Шарон Кацман зазначила, що людям із високим рівнем холестерину не варто повністю виключати каву зі свого раціону, але дуже важливо розуміти, який напій та як правильно вживати. Вона уточнила, що фільтрована кава в більшості випадків нейтрально впливає на рівень ліпідів, а нефільтрована або кава французького віджиму може підвищувати рівень «поганого» холестерину (ЛПНЩ). Тому тим, хто має високий рівень холестерину, експерт радить вибирати каву з паперовим фільтром.

Дієтолог також звернула увагу на те, що вживання цьогонапою після полудня може порушити графік сну. Один із способів змінити ситуацію — замінити гарячу каву на холодну і випити її до 12:00.

«У холодному напої зазвичай міститься більше кофеїну, ніж у гарячій каві. Це пов’язано з тим, що для приготування холодної кави потрібно більше кавової гущі на порцію води та напій виходить концентрованішим», — уточнила Елла Давар, доктор медичних наук.

Дієтолог Кацман рекомендує постаратися та обмежити споживання кави до двох чашок на день. На її думку, вживання трьох-чотирьох чашок бадьорого напою на день може призвести до зневоднення, а більше чотирьох чашок – вплинути на тривалість життя.

Професор Елла Давар також застерігає від вживання кави на голодний шлунок. Вона уточнила, що оскільки це кислий напій, його вживання натще може викликати певний дискомфорт і мати негативні наслідки для людей із печією, рефлюксом, проблемами із травленням та розладом шлунку. Щоб уникнути проблем, експерти рекомендують вибирати органічно вирощені зерна без ГМО, які містять велику кількість антиоксидантів та мало токсинів, та додавати у каву молоко, щоб знизити рівень кислотності. Давар також нагадала, що холодний напій, як правило, менш гіркий і кислий, ніж звичайна кава.

Експерти також зазначили, що щоденне вживання кави може стати настільки сильною звичкою, що загрожує перерости у залежність. Щоб цього не сталося, фахівці рекомендують робити перерви, на якийсь час відмовившись від напою, що бадьорить.

«Я рекомендую поміркованість, тому що стимулятори, такі як кава, безпосередньо впливають на рівень енергії. Вони підвищують активність стимулюючих центральну нервову систему гормонів (таких як адреналін) та нейротрансмітерів, які впливають на енергію. Проблема полягає в тому, що організм пристосовується до їхньої дії і вимагає збільшення дози для отримання того ж ефекту. Зрештою, це призводить до вигоряння та відчуття втоми», — підсумувала професор Елла Давар. Вона порадила пити каву не частіше за чотири-п’ять разів на тиждень і, по можливості, замінити її зеленим чаєм.

Поділись


Новини партнерів