Вчені пояснили коли кип’ячена вода стає небезпечною для здоров’я

Вода вважається джерелом життя, але багато хто вважає, що кип’ячена вода, яку щодня п’ють українці, може завдавати шкоди здоров’ю.

Детально у питанні складу кип’яченої води розбиралися китайські вчені. Вони вивчили білий наліт, що залишається у чайнику після кип’ятіння. Комісія з охорони здоров’я та охорони здоров’я Гуанчжоу провела спеціальний експеримент. Вони купили бутильовану природну та мінеральну воду у супермаркеті, а також звичайну воду з-під крана. Закип’ятили зразки та розлили по чашах для охолодження. Нарешті вони виявили, що у всіх ємностях з’явився білий наліт.

Вчені пояснили, що це осадові відкладення карбонатів кальцію та магнію. Кальцій та магній знаходяться у воді у вигляді бікарбонату, а при нагріванні утворюють білий осад, який прилипає до стінки горщика та стає накипом.

За словами експертів, якщо якість самої водопровідної води відповідає стандартам, то й у кип’яченому вигляді вона не нестиме серйозних ризиків для здоров’я.
Справа в тому, що після того, як накип потрапить в організм, він розкладеться на іони кальцію та магнію під дією шлункової кислоти, частина якої виводиться з організму, а незначна частина засвоюється, але шкоди не завдає.

Вони також прокоментували поширену думку про те, що “тривале вживання кип’яченої води з-під крана шкодить ниркам і може призвести до утворення каміння”. Наукової основи такої позиції, за їхніми словами, немає.

Китайські вчені також перевірили твердження про те, що після 16 години у кип’яченій воді збільшується кількість бактерій кишкової палички, що може зашкодити здоров’ю. Для цього кип’ячену водопровідну воду розлили на чотири частини та помістили їх на зберігання на 0, 12, 24 та 48 годин, а потім проаналізували результати. Виявилося, що у воді, що зберігалася 48 годин, загальна кількість бактеріальних колоній досягла 180 одиниць/мл, що майже вдвічі перевищує показники, встановлені гігієнічними вимогами до питної води.

Однак у воді, яка зберігалася менше, кількість патогенів та бактерій не збільшилася.
Таким чином, вчені з’ясували, що кип’ячена охолоджена вода не становить загрози здоров’ю, якщо зберігається менше 48 годин. Проте, вода у графині на кухні у багатьох може стояти і більше двох діб, а така рідина вже буде насичена небезпечними бактеріями.

Поділись


Новини партнерів