7 ознак можливого дефіциту магнію, про які потрібно повідомляти лікаря

Магній є одним з найважливіших для тіла мікроелементів: крім іншого, він відіграє важливу роль у нервових та м’язових функціях, регуляції рівня цукру, здоров’я кісток та обміні речовин.

Магній міститься в багатьох продуктах, проте, за даними Національного інституту здоров’я, більшість дорослих людей не отримують його стільки, скільки потрібно. Низький рівень магнію часто спостерігається за наявності таких проблем зі здоров’ям, як хвороба Крона, хвороба глютену, резистентність до інсуліну (провісник діабету). Крім того, його брак схильні відчувати люди, які зловживають алкоголем або кофеїном, мають мізерне однотипне харчування або дефіцит вітаміну D.

За словами фахівців, дефіцит магнію не обов’язково викликає негайні симптоми, але згодом може призвести до серйозних проблем. Ось деякі ознаки можливого дефіциту магнію, про які слід повідомляти лікаря.

Поколювання в кінцівках. Магній бере участь у процесах передачі нервових імпульсів в організмі, і його дефіцит може призвести до відчуттів оніміння або поколювання – в основному, у пальцях рук та ніг. Також часто здається, що кінцівка затекла.

Відчуття нездужання. При нестачі магнію можуть спостерігатися втрата апетиту та нудота, загальна втома, відчуття нездужання.

Судоми. Їх виникнення є симптомом прогресуючого дефіциту магнію. У таких випадках судоми можуть бути сильно вираженими, їхня поява провокується аномальною електричною активністю мозку, спричиненою нестачею магнію.

М’язові спазми. При дефіциті магнію збільшується приплив кальцію до нервових клітин, що викликає перезбудження або гіперстимуляцію м’язових нервів. Дуже часто спазми відчуваються у м’язах ніг.

Зміни у настрої. Занадто низький рівень магнію лікарі пов’язують із змінами настрою та особистості. Людина стає схильною до депресії та тривожності, відчуження, збіднення емоцій, їх притуплення.

Прискорене серцебиття. Дефіцит магнію може призвести до падіння рівня калію, що негативно впливає на клітини серцевого м’яза та здатне порушити нормальний серцевий ритм. Якщо ви відчуваєте, що ваше серце б’ється повільніше або швидше, ніж зазвичай, обов’язково повідомте про це лікаря.

Закреп. Багато медиків сходяться на думці, що закреп характеризується дуже рідкісною дефекацією – менше трьох разів на тиждень. Якщо у вас виникла дана проблема, це може бути ознакою того, що ви не отримуєте достатньо магнію, необхідного у раціоні для забезпечення проносного ефекту.

Поділись


Новини партнерів