Ендокринолог розповіла, що допомагає скинути вагу у віці після 50 років

Ендокринолог Ольга Павлова попереджає: скидати вагу у віці після 50 років потрібно з огляду на особливості свого здоров’я.

Павлова розповіла, що вік 50+ супроводжується певними фізіологічними змінами в організмі, які впливають на зовнішній вигляд, фігуру. Під впливом цих змін може відбуватися збільшення у вазі, навіть якщо кількість споживаної їжі та денного обсягу калорій не збільшується.

«З віком відбувається зменшення кількості статевих гормонів, які впливають на енергообмін як у чоловіків, так і у жінок: при цьому змінюється вуглеводний обмін, підвищується цукор у крові, починає зростати холестерин», – пояснила лікарка.

Ще один важливий фактор, який може пояснювати повноту, що з’являється після 50 років, – це зниження активності щитовидної залози. Гормони, що виробляються залозою, «командують» метаболічними процесами, і зменшення їх вироблення веде до того, що жир починає інтенсивніше відкладатися в проблемних зонах – на животі, стегнах, передпліччі.

На думку Павлової, скидати вагу після 50 років допомагає насамперед зменшення вуглеводного навантаження на організм – насамперед це має відбуватися за рахунок скорочення кількості рафінованих вуглеводів у раціоні. Важливо зменшувати кількість цукру, борошняного, контролювати вживання фруктів та ягід, круп.

«Наприклад, нормою фруктів у цьому віці є два плоди або дві склянки ягід на добу. Способи схуднення, що передбачають розвантажувальні дні “тільки на фруктах” або “тільки на крупах”, у 50 або 60 років неприпустимі – це шлях до діабету. У цьому віці необхідно строго дотримуватися норми вуглеводів», – наголосила медик.

Загалом, переконана Павлова, людям, які зважилися худнути в «солідному» віці, робити це найкраще після обстеження.

«Перш ніж худнути, потрібно здати аналізи, виявити проблемні точки, можливі дефіцити вітамінів та інших поживних речовин. З їхнім врахуванням вже потрібно складати раціон», – порадила медик.

Лікар підкреслила, що скидати вагу у зрілому віці слід строго до розумних меж. Надмірна захопленість схудненням може загрожувати опущенням внутрішніх органів, розвитком гіпоглікемії.

Поділись


Новини партнерів