Вчені: кава може знизити ризик смерті на 30 відсотків

Вживання кави є доступним способом продовжити життя – вчені констатують, що кілька чашок на день здатні ефективно знижувати ризик передчасної смерті.

Останні дані свідчать, що кава може бути ключем до довгого життя. Нове дослідження за участю понад 170 000 осіб продемонструвало:

“Люди, які випивають від двох до чотирьох чашок кави на день, мають нижчий ризик смерті від усіх причин.”

Було встановлено, що кава впливає на активність генів у вигляді епігенетичних змін. Ключовим елементом напою є хлорогенова кислота – антиоксидант, який захищає від окисного стресу, ключового фактора хронічних захворювань. Вона здатна інгібувати фермент альфа-глюкозидазу, який відповідає за розщеплення вуглеводів та обмежує поглинання глюкози під час травлення. Таким чином, кава сприяє зниженню рівня цукру в крові.

Також його компоненти підвищують настрій, супроводжують одужання при інфекціях, посилюють захист від деяких нейродегенеративних захворювань та проблем із печінкою. Згідно з дослідженням, проведеним Школою громадського охорони здоров’я Південного медичного університету в провінції Гуандун, у тих, хто регулярно п’є каву, значно менше шансів померти від будь-якої причини, серцевих захворювань та раку, порівняно з непитущими.

Науковці резюмували, що напій може знизити ризик смерті на 30 відсотків. У публікації журналу Annals of Internal Medicine вони зазначили, що попередні обсерваційні дослідження також вказували на зв’язок між споживанням кави та зниженням ризику смерті.

У той же час деякі дослідники радять виявляти обережність при додаванні цукру до кавових напоїв.

Також слід пам’ятати, що кофеїн є природним стимулятором і за надмірного вживання може мати негативні наслідки. При дозах вище 10 г на день кава може швидко стати токсичною, призвести до почастішання серцебиття. Крім того, надлишок кофеїну може викликати довгострокові ускладнення для здоров’я, пов’язані з фертильністю, кров’яним тиском та споживанням кальцію в кістках. Зловживати кавою шкідливо.

Поділись


Новини партнерів