Ендокринолог перерахував продукти, які заважають схуднути

Деякі продукти, які продаються під виглядом дієтичного харчування, насправді можуть заважати зниженню маси тіла, повідомив кандидат медичних наук, лікар-нейроендокринолог Юрій Потєшкін.

За його словами, особливо це стосується всіх продуктів на фруктозі, які часто подаються як корисні.

Фруктоза дуже швидко переробляється організмом: вона легко переробляється в клітинах у глюкозу, глюкоза повертається в кровообіг і далі, якщо запасу глікогену в печінці достатньо, розподіляється на депо, збільшуючи жирову масу, – розповів Потєшкін.

Медик зазначив, що фруктові соки, які нерідко асоціюються із правильним харчуванням, насправді нічого спільного з ним не мають. По суті, соки є вичавкою цукру із фруктів.

ВООЗ у всіх рекомендаціях щодо харчування пише, що якщо ви хочете сік, краще вибрати цілісний фрукт, тому що в ньому є харчові волокна, які, до речі, уповільнюють всмоктування цукру в кишечнику, додав лікар.

Подібний ефект на масу тіла має і мед, який помилково вважається корисною альтернативою цукру.

Мед практично повністю складається з цукру, тому тим, хто хоче знизити вагу, його не варто вживати, пояснив ендокринолог.

Також фахівець порекомендував при корекції маси тіла обмежити вживання продуктів із прихованими жирами. До них відносяться не тільки жирні види м’яса (наприклад, мармурова яловичина), а й м’ясна продукція, зокрема сосиски та ковбаси.

Потєшкін заявив, що у прагненні схуднути люди часто повністю відмовляються від довгих вуглеводів, яких багато в хлібі, крупах, макаронах із твердих сортах пшениці. Таке рішення може загрожувати зворотним ефектом: мозок у ситуації нестачі вуглеводів вимагає поповнити їх через найпростіший і найшвидший спосіб – солодке. В результаті відбуваються зриви, пояснив лікар.

Поділись


Новини партнерів