Проблеми із засипанням: шість простих порад, як краще спати вночі

Найчастіше причиною проблеми є стрес, тривожність, професійний тиск.

Певні звички або вживання деяких продуктів безпосередньо перед сном також можуть впливати на те, що не можна заснути. Позбавляючись різних тригерів, ми можемо позбавлятися проблем із засипанням. Медики поділилися простими порадами, як це краще зробити.

Не слід рясно вечеряти. Занадто великі порції та багато жиру ввечері вимагають від системи травлення максимальної продуктивності. Це якраз і є тригером важкого засинання. Після їжі має пройти не менше двох-трьох годин, перш ніж потрібно лягати спати.

Тримайтеся подалі від червоного вина. Вважається, що алкоголь викликає сонливість, але червоне вино стимулює кровообіг і таким чином активізує організм. Можливо, після нього ви й заснете, але наступний сон буде неспокійним і не сприятиме відновленню мозку, організму.

Кава і нікотин також мають стимулюючу дію, їх не слід вживати ввечері.

Підтримуйте ритуали. Фіксований час для роботи, перерв, фізичних вправ, прийомів їжі, відпочинку, зміцнює біоритми, що позитивно позначається на якості сну вночі. Щоб тіло рефлекторно починало налаштовуватися на сон, мають бути деякі ритуали – дії, що здійснюються одночасно. Наприклад, це може бути спокійна прогулянка увечері або читання книги у ліжку.

Ще одна порада медиків: краще завжди лягати спати в той самий час, тоді тіло звикне до ритму. Прокидатися вранці теж корисно приблизно в один і той же час.

Читайте. Перед сном приберіть телефон та вимкніть телевізор. Ці пристрої випромінюють синє світло, яке не дає мозку заснути. Краще почитати книгу, дана дія дає ефект заспокоєння.

Використовуйте природні засоби. Натуральні препарати, що містять пасифлору, лаванду або квітки хмелю, можуть допомогти із засипанням. Таблетки валеріани мають заспокійливу дію, і теж допомагають краще спати вночі.

Перед сном слід уникати вживання імбиру, інших продуктів із спеціями. Така їжа стимулює травлення та перистальтику кишечника, має сечогінну дію.

Не спіть вдень. Якщо не виходить нормально спати вночі, до денного сну лікарі радять все одно не вдаватися. Сон вдень веде до зниження втоми, яку тіло має відчувати увечері, щоб прагнути відпочинку.

Поділись


Новини партнерів