Вчені: прийом вітамінів може збільшити ризик кількох видів раку

Фахівці знову нагадують про потенційну небезпеку прийому вітамінів, цього разу у зв’язку з підвищеним ризиком одразу кількох видів раку.

Вітамінні добавки часто подаються як засоби для зміцнення здоров’я, проте аналіз 14 випробувань показав, що їх прийом може збільшити ризик виникнення п’яти видів раку та смерті від них – повідомляють онкологи з Cancer Research UK. Експерти посилаються на огляд п’яти добавок, опублікований у журналі The Lancet.

Дослідниками, що проводили його, були проаналізовані підсумки випробувань з використанням бета-каротину, вітамінів А, С, Е, а також добавок селену. Вважається, що дані речовини мають антиоксидантні властивості, і тому їх прийом може сприяти профілактиці раку. Але вчені дійшли висновку, що ці добавки не знижують ризику раку стравоходу, шлунку, кишечника, підшлункової залози або печінки. Більше того, з їхнім прийомом пов’язаний збільшений ризик смерті цих хвороб.

Медики з Cancer Research UK, які про це повідомили, додали, що нещодавно було проведено два клінічні дослідження, з яких також випливає, що добавки з вітамінами не приносять особливої ​​користі в плані захисту від раку. Зокрема, випробування показали, що добавки селену, вітаміну Е або вітаміну С не знижують ризик раку передміхурової залози.

Інший аналіз, у якому було враховано дані 25 досліджень, завершився висновком у тому, що добавки з бета-каротином не захищають від раку легень. Деякі дослідники навіть припустили, що курці, які приймають ці добавки, насправді можуть бути більш схильними до розвитку онкології.

На думку фахівців, поживні речовини, необхідні для хорошої роботи тіла, слід отримувати з їжі. Для більшості людей це включає:

  • Вживання фруктів та овочів – не менше п’яти порцій на день.
  • Вживання складних вуглеводів: слід їсти цільне зерно, бобові, зелень, ягоди.
  • Вживання продуктів, багатих на білок, таких як нежирне м’ясо, птах, риба, горіхи, яйця.
  • Вживання ферментованих молочних продуктів, таких як сир, сир, йогурт.
Поділись


Новини партнерів