Лікар пояснила, чим шкідливий для здоров’я та самопочуття зелений чай

За словами лікаря-педіатра та нутриціолога, пиття зеленого чаю прийнятне лише за відсутності індивідуальних протипоказань, причому воно має бути досить помірним – не більше чотирьох чашок на день.

В інтерв’ю лікаря Ірини Юзуп прозвучало пояснення про те, як може нашкодити здоров’ю та самопочуттю зелений чай – напій, що має цілу низку захисних ефектів, що зміцнюють здоров’я. Фахівець уточнила, у яких випадках цей напій протипоказаний.

«Зелений чай протипоказаний при захворюваннях, що супроводжуються підвищенням температури, а також при гіпертонії в гострій формі, нервових розладах, захворюваннях нирок у стадії загострення, безсонні та підвищеній збудливості, вагітності з токсикозм».

Також Ірина Юзуп пояснила, що шкідливим прийом такого чаю може стати залежно від часу та температури його вживання. Зокрема, пиття ввечері та напередодні ночі може порушувати сон, сприяти пробудженню з набряками.

«Зелений чай небажано пити на голодний шлунок і безпосередньо перед вживанням їжі або відразу після цього. Краще випивати за 20-30 хвилин до їжі або через 20-30 після її вживання», – розповіла медик.

Що стосується температури напою, Юзуп уточнила: гарячі рідини (понад 56 градусів) негативно впливають на слизову оболонку тканини горла, стравоходу та шлунку. Але й холодним такий чай теж може бути шкідливим – з його прийомом пов’язане мокротиння у бронхах.

Також лікарка перерахувала випадки, коли вона категорично не радить пити зелений чай:

  • Якщо людина – гіпотонік, тобто, має знижений артеріальний тиск. При низькому артеріальному тиску чашка цього напою спочатку може підбадьорити, але потім настане погіршення, слабкість.
  • Також не потрібно захоплюватися питтям міцно завареного зеленого чаю – насамперед тим, кому було діагностовано виразкову хворобу шлунку та 12-палої кишки, гастрит.
  • Ревматоїдний артрит (РА) – ще одна причина відмовитись від цього виду чаю.
  • Напій, що зберігся з учорашнього дня, теж не підходить для внутрішнього прийому: у ньому дуже багато пуринових речовин, які, у тому числі, провокують появу подагри.

«Вчорашній зелений чай можна використовувати як зовнішній засіб при пошкодженнях шкіри, екземі та для полоскань при запаленнях у порожнині рота», – поділилася порадою експерт.

Поділись


Новини партнерів