Вчені з’ясували, коли краще їсти, щоб худнути

Споживаних калорій повинно бути менше, ніж калорій, що спалюються. Це мантра більшості дієт для схуднення. Чому ж тоді цей підхід так часто зазнає невдачі?

Людське тіло не поводиться як доменна піч, спалюючи все, що ми кидаємо, незалежно від часу доби. Не дивно, що біоритми також відіграють важливу роль у тому, як організм справляється з їжею. Тоді постає питання: коли найкраще істи? Деяким мишам було дозволено повний доступом до їжі у будь-який час; іншим було дозволено доступ лише протягом восьмигодинного вікна відразу після пробудження.

У недавній серії досліджень мишам було надано вільний доступ до збалансованої дієти або дієти з високим вмістом жиру (61 відсоток калорій).

У мишей, які отримували протягом усього дня повний доступ до дієти з високим вмістом жирів, розвинулися ожиріння, діабет, метаболічний синдром та поганий ритм сну-неспання. Дієта з високим вмістом жирів також призводила до дегенерації нюхової системи, і, як наслідок, їжа втрачала більшу частину своєї привабливості.

А тепер хороші новини: миші, які мали обмежений за часом доступ до дієти з високим вмістом жирів, були значно здоровішими, ніж миші, які отримували той самий раціон протягом усього дня. Ці щасливі миші втратили жирові відкладення та мали нормальну толерантність до глюкози, знижений рівень холестерину у сироватці, покращену рухову функцію та нормальні цикли сну. Найдивовижніше, що добове споживання калорій у всіх груп не відрізнялося незалежно від їх дієти або графіка годування.

У тесті на людях жінки з надмірною вагою та ожирінням були розділені на групу сніданку (сніданок 700 ккал, обід 500 ккал, вечеря 200 ккал) або групу вечері (сніданок 200 ккал, обід 500 ккал, вечеря 700 ккал).

Група сніданку показала велику втрату ваги та зменшення талії. Глюкоза натще та інсулін значно знизилися у групі сніданку. Середній рівень тригліцеридів знизився на 33,6% у групі сніданку та значно збільшився у групі вечері.

Тому дійсно має значення, коли ви їсте. Висновок з досліджень як на тваринах, так і на людях: снідати щільно, вечеряти невеликими порціями і ніколи не перекушувати пізно ввечері. Пропуск сніданку, а потім переїдання ввечері відіграють значну роль у наборі ваги та ожирінні. Крім того, люди, які пропускають сніданок, повідомляють, що не відчувають задоволення від їжі і відчувають голод між прийомами їжі. Якщо це про вас, можливо, настав час змінити час їди.

Джерело

Поділись


Новини партнерів