Коли потрібно лягати спати, щоб прожити довше: відповідь вчених

Британські вчені з’ясували, що засинання з 22 до 23 години може знизити ризик захворювань серцево-судинної системи, тим самим продовживши життя людини.

Про це йдеться в дослідженні, опублікованому в European Heart Journal – Digital Health, пише Еxpress. Було проаналізовано дані понад 88 000 учасників, середній вік яких становив 61 рік. Більшість із них – жінки.

Дослідники зібрали дані про час сну та пробудження за допомогою наручного акселерометра.

Дані свідчать про те, що засинання з 22 до 23 години може знизити ризик серцевих захворювань у порівнянні з тим, якщо лягати спати раніше або пізніше.

Дослідники також виявили, що у тих людей, які лягали спати опівночі чи ще пізніше, більше шансів отримати серцевий напад, серцеву недостатність, хронічну ішемічну хворобу серця, інсульт. У них ризик розвитку серцево-судинних захворювань був на 25 відсотків вищим.

Однак дослідження не може довести, що ранній або пізній відхід до сну сприяє розвитку серцево-судинних захворювань, оскільки вони можуть бути спричинені іншими факторами.

Дані дослідження були скориговані з урахуванням віку, статі, тривалості та нерегулярності сну, а також інших навичок способу життя та стану здоров’я.

Автор дослідження доктор Девід Пленс сказав: “Хоча ми не можемо зробити висновок про причинно-наслідковий зв’язок із нашого дослідження, результати показують, що ранній або пізній час відходу до сну може з більшою ймовірністю порушити біологічний годинник із несприятливими наслідками для здоров’я серцево-судинної системи”.

Лікар додав, що одна з можливих причин підвищеного ризику смертельного захворювання, пов’язаного з пізнішим засинанням, може бути пов’язана з нижчою ймовірністю побачити ранкове світло, яке допомагає скинути біологічний годинник.

Він додав: “Хоча результати не показують причинно-наслідкового зв’язку, час сну став потенційним фактором серцевого ризику – незалежно від інших факторів ризику та характеристик сну. Якщо наші висновки підтвердяться в інших дослідженнях, час сну та базова гігієна сну можуть стати метою громадської охорони здоров’я для зниження ризику серцевих захворювань”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів