Вчені розповіли, чи дійсно потрібно приймати душ щодня

Чи може бути так, що душ шкодить шкірі? Сучасна гігієна може знищити природний мкробіом – бактерії, віруси, гриби та інші мікроорганізми, які живуть на шкірі.

Без мікробіому вона стає більш вразливою до різних інфекцій. Про це пише Дана Джи Міт для elemental.medium.

“Хороший” мікробіом варто зберігати тому що достатня кількість корисних мікробів дає менше місця і поживних речовин для поширення шкідливих бактерій.

Компанія Mother Dirt розробила лінію продуктів гігієни, які не знищує мікробіом.

Наприклад, компанія створила спрей з живим штамом бактерій, для відновлення мікроорганізмів, яких змили.

Цей штам Nitrosomonas eutropha – окислююча аміак бактерія (AOB).

Вона поглинає аміак в поту і виробляє оксид азоту, молекулу, яка важлива для здоров’я кровоносних судин і боротьби із запаленням.

Оксид азоту також може виступати в якості природного антимікробного засоба, запобігаючи появі стафілококових інфекцій.

Nitrosomonas eutropha живе в бруді, і, за словами Дженніфер Куксон, директорки з досліджень і розробки продуктів в Mother Dirt, він існував на шкірі людей, ще до того як “ми почали рутинно митися щодня, а не взаємодіяти з навколишнім середовищем”.

Куксон каже, що ці бактерії і їх здатність виробляти оксид азоту нормалізують будь-який тип шкіри. Ще вони потенційно допомагають лікувати прищі і екзему.

В даний час компанія проводить клінічні випробування для перевірки ефективності спрея. До виходу результатів, дерматологи налаштовані скептично.

“Це не природні шкірні бактерії; вони з бруду. Але вони можуть зробити щось корисне, поки вони на шкірі”, – каже експерт з мікробіома Тамі Ліберман, доцент кафедри цивільного та екологічного інжинірингу Массачусетського технологічного інституту.

Дослідники мікробіома також вивчають інші способи, якими бактерії можуть впливати на здоров’я шкіри.

Наприклад люди з вугровим висипом мають велику кількість Cutibacterium – бактерій, які харчуються шкірним салом.

Але вчені не впевнені, що саме Cutibacterium – причина прищів. Можливо бактерії навпаки з’їдають шкірний жир, надлишок якого призводить до утворення вугрів.

За словами експертів лабораторії Харріса-Тріона, важливо зосередитися на здоров’ї верхнього шару шкіри, який захищає від навколишнього середовища і тісно пов’язаний з мікробіомом.

“Якщо ви використовуєте жорстке мило, гарячу воду і надмірне багато купаєтеся, ви пошкоджує бар’єр шкіри. Якщо він пошкоджений – з’являються захворювання”, – говорить він.

Іноді це означає, що купатися потрібно менше. Але це не означає, що люди повинні повністю припинити приймати душ.

Для людей із сухою шкірою походу в душ раз на день може бути забагато.

Деякі з пацієнтів лабораторії миються всього два рази на тиждень.

Засновник AOBiome і фанатик мікробів Девід Уитлок не приймав душ протягом 17 років.

“Не дивлячись на те, що ви потенційно можете замінити багато продуктів особистої гігієни, основна ідея полягає в помірності їх використання і знанні про те що вміє наша шкіра сама по собі”, – розповідає він.

Бактерії не є універсально корисними, і навіть “хороші” бактерії можуть викликати захворювання, якщо вони потрапляють в організм або знаходяться там, де їх не повинно бути.

“Якщо у вас є пошкоджена шкіра або відкриті рани, я б не рекомендував втирати бруд або розбризкувати бактерії”, – кажуть в лабораторії Харріс-Тріон.

Однак за словами Табі Ліберман, використовувати бактеріії всюди ще зарано.

Джерело

Поділись


Новини партнерів