Чим насправді корисна квашена капуста та кому її не можна вживати?

“Кількість важливих вітамінів і корисних речовин в нашому харчуванні особливо актуальна взимку. Їх в більшості випадків стає менше в нашому раціоні, так як свіжі овочі і фрукти на прилавках переважно тепличні, а сезонні плоди минулого врожаю частково втратили свою користь через тривале зберігання”, – про це на своїй сторінці у Фейсбуці пише дієтолог Світлана Фус, інформує UAINFO.org.

“Мій пост про всім відому і доступну білокачанну капусту. Вона, на відміну від інших овочів, зберігає свої корисні властивості та важливі нутрієнти протягом усього зимового та весняного сезонів майже без втрат. До того ж, квашена капуста більш корисна для повноцінного харчування, ніж сирий овоч. Це головним чином через молочну кислоту, що виділяється бактеріями в процесі бродіння капусти. Саме вона зберігає вітаміни і мікроелементи в овочі, як би консервуючи їх.

У підсумку вітаміну P в квашеній капусті міститься в кілька разів більше, ніж у свіжому овочі. В 300 грамах квашеної капусти ми матимемо добову норму вітаміну С, що важливо для підтримання імунітету. Всього 1 столова ложка квашеної капусти має добову норму вітаміну К, який необхідний для нормального згортання крові.

Квашена капуста дійсно корисна: вона містить бета – каротин, вітамін U, а також вітаміни групи В. Вони попереджають виникнення багатьох захворювань шлунково-кишкового тракту, включно з виразковою хворобою шлунка та дванадцятипалої кишки. Особливо потрібно згадати вітамін U (походить від слова ulcus – виразка), він же метілметіонінсульфоній, який присутній тільки в білокачанної капусті. Саме вітамін U інактивує гістамін, який посилює секрецію шлункового соку, викликає спазм гладких м’язів кишечника і судин і також бере участь у розвитку алергічних і імунних реакцій. Тому капустяний сік, багатий вітаміном U, використовують при лікуванні виразки шлунку, харчової алергії і бронхіальної астми.

Молочна кислота і клітковина квашеної капусти покращують мікрофлору і допомагають відновити здоровий баланс корисних бактерій в кишечнику, таким чином нормалізують роботу шлунково-кишкового тракту. Це важливо для підтримки нормальної роботи імунної системи.

Містить капуста мінерали: кальцій, магній, залізо, калій. Варто згадати про відносно високий вмісті сірки – елемента, який позитивно впливає на зовнішній вигляд волосся, шкіри та нігтів.

Дослідження показали, що ізотіоціанати, утворені в процесі ферментації капусти допомагають знизити ризик розвитку новоутворень.

Високий вміст у в білокачанній капусті фітостеролів допомагає зменшити концентрацію холестерину і покращує його виведення з організму.

Квашені продукти не потрібно плутати з маринованими, які готують з додаванням оцту і пастеризують. При такому приготуванні вони втрачають свою користь. Якщо засолена капуста готова вже через 3 дні, то для приготування квашеної буде потрібно не менше тижня. І через тиждень це вже зовсім інший корисний ферментований продукт, здорова їжа! До того ж, низькокалорійна.

Якою б не була корисною квашена капуста, її можна не всім. З обережністю слід вживати людям з підвищеною кислотністю, при панкреатиті, загостренні гастриту чи виразці шлунку. Вміст клітковини і сірки в квашеній капусті призводить до підвищеного газоутворення, також може погіршити стан людей з хронічним колітом. З-за солоності вона шкідлива при нирковій недостатності та підвищеному артеріальному тиску.

Слід пам’ятати, що всі квашені продукти містять багато солі, а тому вживати їх в великій кількості не рекомендую. Вони повинні бути частиною (приблизно третиною) від денної кількості овочів. Це орієнтовно половина склянки (60-120 гр) квашених овочів (капусти) 1 раз на день. Краще їжте їх в першій половині дня та на обід”, – завершує дієтолог.

Поділись


Новини партнерів