Названо найкращий продукт для профілактики онкології

Рис по праву вважається однією з найкорисніших круп. Адже в ньому дуже багато корисних вітамінів та мінералів. Вчені з’ясували, що всі сорти рису містять велику кількість клітковини, білків, вітамінів групи В, кальцію, заліза, магнію, марганцю, калію, фосфору, цинку. Крім того, дорожчий коричневий рис особливо багатий на клітковину, мінерали і вітаміни.

Примітно, що з рису можна приготувати безліч різних страв – від каші до вина. Такі «рисові» смаколики є практично у всіх національних кухнях світу: у Японії – суші, у Китаї – рисові коржики, локшина, у Середній Азії – різноманітні плави, в Італії – різотто, в Іспанії – паелья, в Англії – пудинг. У Китаї роблять рисове вино та рисовий оцет, у Японії – саке.

Як посилити корисність рису?

Нещодавно китайські вчені провели серію експериментів, під час яких з’ясували, як зробити рис ще кориснішим.

Виявилося, для цього потрібно зварити кашу (або просто розсипчастий рис) і не чекаючи, коли блюдо охолоне, поставити каструлю в холодильник.

З’ясувалося, що корисні властивості вареного рису за низької температури значно посилюються. А відбувається це завдяки вмісту у зернах крохмалю, який допомагає вирішити одразу кілька проблем зі здоров’ям.

Достовірно відомо, що крохмаль особливо корисний людям, які мають проблеми із роботою органів шлунково-кишкового тракту. Він не дозволяє переїдати і вберегти таким чином фігуру від зайвих округлостей, а також крохмаль дозволяє діабетикам протягом тривалого часу зберігати відчуття повного шлунка.

Профілактика раку

Але найнесподіваніша властивість холодного вареного рису, яку виявили китайські вчені – зміцнювати імунітет кишечника. Зокрема, після реакції крохмалю та кишкових бактерій утворюється масляна кислота, яка є важливою для профілактики раку кишечника.

Якщо процес утворення злоякісної пухлини вже розпочався, то ця кислота може вбивати клітини, пригнічуючи їх зростання.

Вчені стверджують, що найкорисніший для здоров’я рис – той, що зберігався у холодильнику не менше 24 годин.

Поділись


Новини партнерів