Чому взимку зуби болять частіше, або як холод руйнує зуби

У холодну пору року все більше людей звертаються до стоматологів. І цьому є пояснення. Розповідаємо, чому взимку зуби болять частіше.

Як страждають зуби при простудних захворюваннях?

Коли на вулиці знижується температура, страждає весь організм в цілому, імунітет слабшає, через що люди стають більш уразливі до застуд і захворювань, які можуть активуватися взимку. Найчастіший симптом в холодну пору року — це підвищена чутливість зубів. Це пов’язано з тим, що нервові закінчення реагують на температурні зміни.

Якщо чутливість не проходить кілька днів, варто звернутися до стоматолога, адже причина може критися не тільки в температурних змінах за вікном, а бути набагато серйозніше. До підвищеної чутливості зубів також може привести занадто жорстка щітка, рясний вміст кислот і цукру в раціоні, зловживання відбілюючими зубними пастами, а також напоями, що містять цукор.

Як холод руйнує зуби?

Часто на морозі ми можемо стискати зуби, щоб зігрітися, в подальшому це призводить до стирання емалі і посилення чутливості зубів. Варто позбутися від цієї звички. Взимку, щоб не замерзнути, у першу чергу варто тепліше одягатися, а якщо відчуваєте, що починаєте замерзати, скоротіть час перебування на вулиці, зайдіть в тепле приміщення, щоб зігрітися.

У холодну пору року загострюються інфекційні захворювання у всьому організмі і порожнину рота — не виняток. Холод може спровокувати загострення хронічного пародонтиту, кіст. Це відбувається через те, що холодне повітря активує існуючий осередок інфекції на тлі зниження імунітету.

Також можуть з’явитися тріщини зубної емалі, бо на морозі зубні тканини стискаються, а в теплому приміщенні розширюються. Тріщини тягнуть за собою підвищену чутливість зубів.

Які хвороби зубів можуть спровокувати низькі температури?

Перепади температур можуть викликати гайморит, який часто можна сплутати із зубним болем. Якщо зуби болісно реагують при натисканні, якщо при нахилі головою вперед людина відчуває тяжкість в носових пазухах, то це може бути причиною саме гаймориту, а не проблем із зубами. Також холод активує підвищену чутливість зубів, загострення хронічних інфекційних вогнищ і зниження імунітету, про що згадувалося раніше.

Що робити, щоб підтримати здоров’я зубів в холодну пору року?

Щоб зубний біль не турбував вас взимку, слід дихати через ніс на вулиці, не стискати зуби, користуватися пастою для чутливих зубів. Не забувайте одягатися по погоді, застудитися взимку і восени простіше, ніж здається, і від цього потім страждають не тільки зуби, але і весь організм.

Слід також дотримуватися здорового харчування, збагатити раціон вітамінами і корисними мікроелементами, виключити солодкі газованої води, а також їжу з підвищеним вмістом кислот і цукру. Чорний і зелений чай — прекрасний спосіб, щоб зігрітися взимку і втамувати спрагу, але не варто зловживати гарячими напоями на холодному повітрі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів