П’ять продуктів сприяють довголіттю, знижуючи ризик діабету та високого холестерину

Одним з кращих продуктів, з вживанням яких пов’язано безліч переваг для здоров’я, є бобові.

Багато вчених оцінюють харчові звички людей як ключовий фактор впливу на тривалість життя. Для підтримки хорошого здоров’я і досягнення довголіття, на їхню думку, важливо вживати в їжу продукти, що покращують стан кишкового мікробіома. Зростаючі дослідження показують, що мікроби кишечника беруть участь не тільки в травленні, від них може залежати і якість процесу старіння.

Зокрема, дисбаланс нездорових і здорових мікробів в кишечнику може сприяти появі таких проблем як збільшення ваги, високий рівень цукру в крові і підвищений холестерин, психоемоційні розлади. Збалансований кишковий мікробіом, в свою чергу, сприяє довголіттю, знижуючи ризик появи діабету і високого холестерину, передає National Institute on Aging.

«Нові дані свідчать, що здоровий мікробіом кишечника може допомогти відновити імунні та когнітивні порушення, пов’язані зі старінням».

Що таке кишковий мікробіом. Це складна екосистема мікроорганізмів (бактерій), яка визначає ряд функцій кишечника і взаємодіє з імунною системою, метаболізмом. Для здоров’я важливо, щоб кишечник містив певну частку корисних бактерій: вони підтримують цілісність кишкового бар’єру, допомагають запобігти зростанню шкідливих бактерій – це покращує захист організму від зовнішніх інфекцій, що збільшує тривалість його життя.

За даними Національного Інституту Старіння, мікробіом кишечника людини зазнає специфічні зміни протягом усього життя – найбільш інтенсивно це відбувається на етапах від дитинства до трьох років і в пізньому дорослому віці.

Дослідники встановили, що дорослі люди, чий кишечник відрізняється більш різноманітним середовищем, демонструють при старінні кращу рухливість, рідше потребують прийому ліків. Також у них значно знижений ризик передчасної смерті.

Що робити. Один з кращих доступних способів домогтися здорової кишкової мікрофлори є збалансований раціон, багатий клітковиною, і продуктами, що містять пробіотики і пребіотики. Фахівці рекомендують включити в раціон мінімум п’ять продуктів, що поліпшують функціонування і стан кишечника.

  • Ферментовані овочі.
  • Йогурти з живими культурами.
  • Бобові.
  • Банани.
  • Насіння льону.

Джерело

Поділись


Новини партнерів