Як вживати корінь імбиру, щоб він приніс користь здоров’ю

Корінь імбиру – універсальний продукт, який використовується у кулінарії, медицині та косметології. Також важливо знати, скільки імбиру безпечно вживати в день, про його корисні та шкідливі властивості, а також які страви можна приготувати з ним.

Корисні властивості імбиру

Для лікувальних та профілактичних цілей слід використовувати свіжі кореневища, а сушений імбир підійде як пряність у кулінарії.

Чим корисний імбир:

  • Знімає нудоту. При морській хворобі або токсикозі у вагітних шматочок свіжого імбиру прибирає нудоту.
  • Сприяє травленню та прискорює обмін речовин.
  • Усуває метеоризм, здуття, кілікі.
  • Має проносну дію.
  • Сприяє зміцненню зубів та ясен.
  • Ефективний у боротьбі з гельмінтами.
  • Має загальнозміцнюючу та тонізуючу дію.
  • Сприяє покращенню пам’яті.
  • Покращує якість шкіри.
  • Зменшує вугровий висип.
  • Корінь або ефірна олія допомагає при депресивних та психічних розладах.

Шкода та протипоказання

Незважаючи на всі перераховані вище корисні властивості рослини – це не панацея. Навіть найкращі ліки мають протипоказання.

Кому краще відмовитися від імбиру

  • Людям з порушеннями серцево-судинної системи. Оскільки корінь імбиру має властивість розріджувати кров, то у поєднанні з гіпотензивними засобами може різко впасти артеріальний тиск.
  • При хворобах шлунково-кишкового тракту. Речовини, що входять до складу імбиру і надають йому гострого смаку, можуть мати подразнюючу дію на слизову.
  • При ушкодженнях слизової та ротової порожнини, хворобах печінки.
  • Не рекомендують дітям віком до двох років.

Як вживати імбир

Чай з імбиром

Шматок кореня розміром з фалангу мізинця натріть аба дрібно наріжте і залийте склянкою окропу. Додайте 2-3 часточки лимона. Накрийте і дайте настоятися 10 хвилин. Підсолодіть медом або цукром.

Імбирний напій

Відріжте тоненький шматочок розміром 2-3 сантиметри. Додайте до нього тонко нарізану айву, гілочку м’яти, кілька паличок гвоздики, корицю та 2-3 чайні ложки зеленого чаю. Залийте 500 мл окропу і дайте настоятися 10 хвилин. Додайте столову ложку меду. Ваш напій готовий.

Маринований імбир

На маринування цього продукту йде чимало часу. Із доступних інгредієнтів можна взяти яблучний оцет. Попередньо вимийте корінь та очистіть його від шкірки. Потім натріть сіллю та відправте в холодильник на 4 години. Після чого промийте і обдайте окропом. Коли коріння охолоне, натріть їх на дрібній овочерізці і залийте маринадом. Для традиційного рожевого відтінку додайте тертий буряк. Тепер маринаду слід настоятися. Цей процес займе щонайменше 3 діб. Найчастіше цей продукт подають до ролів та суші, як приправу, що доповнює смак страви.

Для того, щоб повністю розкрити лікувальний ефект прянощі, лікарі радять використовувати свіже коріння імбиру.

Джерело

Поділись


Новини партнерів