5 продуктів, які при готуванні стають кориснішими

Прихильники сироїдіння вважають, що термічна обробка продуктів губить в них все корисне: вітаміни, мікроелементи. Опоненти стверджують, що готування продуктів допомагає їм краще засвоюватися. Які продукти корисніше їсти після готування?

Морква

Морква — джерело бета-каротину і в сирому вигляді корисна речовина надходить в наш організм лише частково. Теплова обробка підвищує засвоєння бета-каротину з моркви, а також в процесі варіння або смаження в моркві з’являється ще більше антиоксидантів. Вживати моркву рекомендується як в сирому, так і в готовому вигляді.

Шпинат

Шпинат містить оксалати, які заважають засвоювати залізо. У сирому вигляді залізо зі шпинату засвоюється лише на 5 відсотків. Теплова обробка листя знижує вмісту оксалатів. Головне, не переварити шпинат під час готування.

Помідори

У томатах міститься антиоксидант лікоптін. Він допомагає при профілактиці раку і серцево-судинних захворювань. При попередній термічній обробці помідорів рівень лікоптіну в них зростає, і він краще засвоюється. Також рекомендується чергувати вживання сирих і приготованих томатів.

Дика спаржа

Коли спаржу термічно обробляють, в ній підвищується біодоступність поживних речовин і вміст поліфенолів — антиоксидантів, які захищають організм від шкідливого впливу зовнішнього середовища. Також при нагріванні в спаржі збільшується концентрація вітаміну А, бета-каротину і лютеїну.

Гриби

Гриби містять досить багато білка, вітамінів і мінеральних речовин. Готування їх в рослинній олії істотно підвищує їх поживну цінність і допомагає організму засвоювати важкий продукт.

Джерело

Поділись


Новини партнерів