Вчені розповіли про позитивний вплив кави на стан нирок

Національний фонд нирок США опублікував дані нового дослідження, присвяченого захворюванню нирок, від якого щорічно в країні страждають понад 500 000 осіб. Можливо, позитивний ефект кави може поповнитись ще одним плюсом.

Дослідження передбачає, що, судячи з невідкладної допомоги в США з приводу каменів у нирках, на цю недугу страждають близько 15% населення країни.

Вчені застосували новий підхід до того, як кава може допомогти запобігти надзвичайно хворобливому стану нирок, зокрема, утворенню каменів.

Вони проаналізували генетичні дані майже 572 000 учасників з Великобританії та Фінляндії і дійшли переконливого висновку, що регулярне вживання кави знижує ризик утворення каменів у нирках. Зокрема 1,5 чашки щодня пов’язані з меншим ризиком на 40%.

Хоча зв’язок між вживанням кави та зниженням ризику утворення каменів у нирках виявлено не вперше, проте дослідники стверджують, що вони стали першими, хто вивчив, як генетика впливає на взаємозв’язок між кавою та камінням у нирках.

Дослідження, в якому використовуються переваги генетичних варіантів, пов’язаних з більш високим споживанням кави та кофеїну, зміцнює докази того, що кава та кофеїн можуть запобігти утворенню каменів у нирках, повідомляють вчені.

Як вони пояснюють, вплив кави на утворення каменів у нирках відбувається через кілька причин, через які кава може допомогти зменшити це. Перша в тому, що кофеїн збільшує відтік сечі і є важливим захисним фактором проти утворення каменів. Друга – кофеїн зменшує адгезію кристалів оксалату кальцію до клітин нирок. Кавові боби багаті на лимонну кислоту, а цитрат сечі є відомим інгібітором утворення ниркових каменів.

Вчені погоджуються з тим, що існують певні генетичні умови, які передбачають кількість споживаної людьми кави. Так, передбачається, що у західних країнах, де споживання кави велике, населення менше страждає від каменів у нирках.

Хоча це не є остаточним доказом того, що вживання великої кількості кави знижує утворення каменів у нирках, генетичний фактор допомагає зробити причинно-наслідковий зв’язок більш вірогідним, наголосили дослідники.

Разом з тим, щоб справді довести причинно-наслідковий зв’язок, потрібно показати реальний фізичний та хімічний процес, за допомогою якого кава перешкоджає утворенню каменів. Тому дослідники заявили, що потрібні додаткові дослідження з цієї теми.

Поділись


Новини партнерів