10 причин, чому ви постійно мерзнете

Війна між тими, кому жарко, і тими, кому холодно, триває взимку, восени, влітку… Якщо ви в другому таборі, пора задуматися, чому так відбувається, і про які проблеми зі здоров’ям це може говорити?

Порушений кровообіг

Кров погано циркулює по організму, і людина ніяк не може зігрітися, при цьому температура тіла залишається в межах норми. Відповідно, вона постійно мерзне.

Що робити? Тренуйте судини. Дуже добре допомагає загартовування: контрастний душ, прогулянки взимку. Також рекомендується випивати не менше 2 літрів рідини в день, бо слабка циркуляція крові часто є результатом зневоднення. Їжте продукти, що поліпшують кровообіг: чорний перець, імбир, рибу. І не завадило б звернутися до лікаря.

Знижений гемоглобін

Гемоглобін відповідає за доставку кисню до органів і тканин. Коли кисню не вистачає, з’являється стан, при якому ви відчуваєте слабкість, головний біль, запаморочення і мерзлякуватість. Основна причина розвитку анемії (низький вміст гемоглобіну в крові) — це недолік заліза.

Що робити? По-перше, сходіть до лікаря. По-друге, додайте у свій раціон продукти, які містять залізо та інші поживні речовини: яблука, курагу, гранат, родзинки, м’ясо яловичини або індички.

Незбалансоване харчування (дієти)

Немає калорій — немає енергії. Найчастіше мерзнуть дуже худі люди — їм складно накопичити і зберегти тепло.

Що робити? Не відмовляйте собі в їжі: в зимовому меню обов’язково повинні бути присутніми білки і тваринні жири, які виступають найголовнішим джерелом енергії.

Мала фізична активність

Ще одна причина, чому людина мерзне. Ми дуже багато сидимо: на роботі, в машині, вдома на дивані. Нерухомий спосіб життя — одна з головних причин всіх наших проблем зі здоров’ям, в тому числі і з постійною мерзлявістю.

Що робити? Займайтеся фізкультурою — ось вам 7 причин піти на тренування прямо зараз! Дуже скоро ви помітите позитивні зміни.

Знижена функція щитоподібної залози

За регулювання енергетичних процесів в організмі відповідає щитовидна залоза, вона ж відповідальна за “обігрів” всього тіла. Якщо щитовидка працює з перебоями, то ви не отримуєте потрібної кількості тепла.

Що робити? Обов’язково запишіться на прийом до ендокринолога. Тільки лікар зможе визначити, з якої причини стався збій, чи є дефіцит заліза, а потім призначити правильне лікування.

Вегетосудинна дистонія

Відчуття холоду може виникати через проблеми в роботі вегетативної нервової системи. Вегетосудинна дистонія — це не хвороба, а сукупність певних симптомів. З ними цілком можна впоратися.

Що робити? Якщо ви страждаєте через головні болі, запаморочення, відчуваєте постійну слабкість і недолік сну, дуже швидко втомлюєтеся, то швидше до лікаря за напрямком для аналізу крові!

Стрес і нервові зриви

Душевний дискомфорт дуже часто супроводжується фізичним — багато людей мерзнуть в стані стресу, незалежно від того, яка температура «за бортом».

Що робити? Менше нервуйте, в напружений час пийте заспокійливі настої валеріани, меліси, пустирника (якщо у вас немає протипоказань). Спіть не менше 8 годин на добу і добре харчуйтеся — налягайте на рибу, яйця, яловичину та інші продукти, в яких є вітамін В12.

Нестача вітамінів A і Е

Вітамін А відповідає за нормальний обмін речовин в організмі, а також підтримує роботу нервової і серцево-судинної систем. Вітамін Е бере активну участь в харчуванні клітин і зміцненні стінок судин. Приймати їх потрібно обов’язково разом, бо вітамін Е перешкоджає руйнуванню вітаміну А. Ось така дружба. Дисбаланс цих речовин може відбитися на правильній роботі печінки, яка грає важливу роль в «розігріві» крові.

Що робити? Отримувати вітаміни А і Е з їжею! А — печінка, жовток, молоко, болгарський перець, абрикоси, петрушка, кріп, чорнослив. Е — оливкова олія, помідори, листя салату, молоко, петрушка, м’ясо, насіння, горіхи.

Кава, сигарети, алкоголь

Куріння, зловживання алкоголем і 10 чашок кави в день шкодять всьому тілу: викликають спазми і звуження судин, тому людина і мерзне. Щогодинні “пробіжки” на вулицю, щоб покурити, теж не сприяють зігріванню.

Що робити? Відмовитися. Назовсім, на час або хоча б просто зменшити дози, тому що перебір з цими «енергетиками» тягнуть за собою і серцево-судинні захворювання.

Ослаблений імунітет

Ви мерзнете, а потім хворієте. Всьому виною може бути ослаблення захисних сил організму. Будете зміцнювати імунітет, і організму буде простіше протистояти зовнішнім негативним факторам.

Що робити? Дивіться вище: спорт, прогулянки на свіжому повітрі, вітаміни, правильне харчування, хороший сон, спокій, відмова від тютюну та алкоголю — і жити стане тепліше.

Ще кілька порад:

  • пийте зігріваючі напої (наприклад, імбирний чай);
  • тримайте ноги в теплі;
  • частіше ходіть в лазню або сауну;
  • створюйте тепло навколо себе.

Джерело

Поділись


Новини партнерів