Впливає на серце, шлунок і спину: яке положення тіла уві сні корисніше?

Положення тіла, яке ми вважаємо за краще приймати при засипанні може певним чином позначатися на здоров’ї.

На правому боці. За даними дослідження, які опублікував Журнал клінічної гастроентерології, у людей, які люблять спати на правому боці, часто виникають проблеми зі шлунком.

Це пов’язано з тим, що в такому положенні тіла шлункова кислота може легко потрапити назад в стравохід. Це положення також ускладнює роботу підшлункової залози, тому що на неї тисне шлунок. Сплячі на правому боці в два рази частіше страждають від печії і проблем з травленням, ніж сплячі «лівші», констатують дослідники.

У положенні лежачи на боці важливі руки і ноги. Те, як саме розташовуються руки і ноги людини, сплячого на боці, має значення. Наприклад, положення ембріона з зігнутими руками і ногами часто пов’язане з болем в шиї і спині. Для спини краще спати на боці так, щоб верхня нога трохи піднімалася, а гомілка витягувалася.

На спині. У цьому положенні часто виникають проблеми з диханням – язик відступає до горла, дихальні шляхи звужуються, і в результаті з’являється хропіння. При сильному звуженні дихання іноді може припинятися. Ті, хто спить один і стикається з подібними зупинками дихання уві сні, можуть нічого про це не знати, але для них різко підвищується ризик високого кров’яного тиску і прискореного пульсу, що збільшують схильність серцевих нападів і інсультів.

На животі. Лежання на животі розслабляє міжхребцеві диски і підтримує природне викривлення хребта, що буває корисно при проблемах з попереком. Однак довго перебувати в такому положенні може бути шкідливо для шиї, адже голову доводиться тримати неприродно повернутою.

Джерело

Поділись


Новини партнерів