Чи дійсно бездріжджовий хліб є настільки корисним

Про те, що хліб — головний ворог стрункого тіла, знає кожна людина. Ті ж, для кого зовсім відмовитися від хрусткого багета або чіабатти означає позбавити себе усіх задоволень у житті, нерідко знаходять для себе компроміс у вигляді бездріжджового хліба. Чи дійсно він нешкідливий? Розбираємося у нашому матеріалі і розвінчуємо поширені помилки.

Дріжджовий хліб

Перш за все, дріжджі — це мікроорганізми, що належать до групи одноклітинних грибів, а також біологічний розпушувач тіста. Натуральні дріжджі є джерелом білка, вітамінів групи D і В, заліза та інших корисних мікроелементів. Після додавання у тісто дріжджі переробляють крохмаль у ньому на цукор і під час процесу, який називається бродінням, виробляють спирт і вуглекислий газ. Саме ці бульбашки вуглекислого газу і змушують тісто піднятися, утворюючи пористу структуру, а спирт надає хлібу характерний аромат. Вже під час випікання тіста дріжджі гинуть, оскільки можуть вижити лише за температури у 50 градусів, тому будь-який готовий хліб, стає “бездріжджовим”.

Бездріжджовий хліб

Тепер про хліб, під час приготування якого, як заявляють виробники, не використовуються дріжджі. Такий хліб, зазвичай, готується на заквасці — мікробіологічному складі, що викликає бродіння. Без процесу бродіння, тобто без застосування дріжджів або закваски, тісто не може піднятися. Але річ у тім, що найчастіше “бездріжджовий” хліб у магазинах насправді містить у собі дикі дріжджі — гриби природно мешкають на фруктах, ягодах і зерні. Згідно з дослідженнями, дикі дріжджі можуть завдавати організму набагато більшої шкоди, ніж звичні нам хлібопекарські.

Більшість експертів стверджують, що найбільш нешкідливий хліб, який не містить у собі ані ті, ані інші дріжджі — це, наприклад, лаваш, італійська фокачча, маца, тортилья, хлібці — тобто хліб, що приготований виключно на воді і борошні.

Джерело

Поділись


Новини партнерів