Експерти назвали продукт, відмова від якого може врятувати життя

Вміст доданих цукрів в упакованих харчових продуктах і напоях призводить мільйони людей, які страждають хронічними захворюваннями, до смерті. Згідно з дослідженням, проведеним Массачусетською лікарнею загального профілю, зменшення кількості солодкого з розфасованих стравах і напоях змінює життя на краще.

Автори дослідження розробили модель для оцінки впливу зниження цукру на 15 категорій. Відповідно до їхніх висновків, скорочення цукру в упакованих харчових продуктах на 20%, а в напоях на 40% запобігає 2,48 мільйонам випадків серцево-судинних захворювань (інсульти, серцеві приступи і зупинки серця), а також 490 000 смертей від серцево-судинних захворювань і 750 000 випадків діабету.

У США такі скорочення можуть заощадити 4,28 мільярди доларів на охорону здоров’я за десять років, а також на 118 мільярдів доларів за період життя дорослого населення США.

В окремому десятирічному дослідженні Європейського товариства кардіологів, вчені з Греції виявили, що щотижневе вживання ультра-оброблених продуктів, зокрема, солодких, газованих і підсолоджених напоїв і фаст-фуду, також було пов’язано з підвищеним ризиком серцевих захворювань.

З кожним додатковим прийомом їжі або закуски з високим ступенем переробки, з’їденої за тиждень, ризики діагнозу серцево-судинного захворювання збільшуються на 10% протягом десятиліття.

Разом з тим, ми не можемо контролювати виробництво продуктів харчування компаніями, але можемо контролювати покупки. Дієтологи рекомендують вивчати етикетки на предмет цукру. При цьому, фрукти, овочі, злаки, крохмаль і молочні продукти містять натуральний цукор. Крім того, всі вони, крім молочних, містять корисні харчові волокна. Тому людям потрібно стежити за кількістю доданого цукру. Це столовий цукор, мед, сиропи.

Також доданий цукор може ховатися під безліччю назв – коричневий цукор, тростинний сік, кукурудзяний сироп, декстроза, фруктоза, фруктові нектари, глюкоза, кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, лактоза, солодовий сироп, мальтоза, кленовий сироп, патока, сахароза.

Коли ви хочете побалувати себе солодким, враховуйте кількість і частоту вживання. Якщо вирішили відмовитися від цукру, але бажаєте пити солодкий чай і каву, готувати домашні десерти, дієтологи пропонують використовувати природні цукрозамінники.

Плоди ченця і стевія – це альтернативні цукри на рослинній основі, з низьким глікемічним індексом, невеликою кількістю калорій або вуглеводів або без них. Тим не менше, вони дуже солодкі. На чашку чаю знадобиться близько чайної ложки порошку стевії, а солодкість фрукта ченця дорівнює цукру в пропорції 1:1.

Поділись


Новини партнерів