Розмови по телефону лікують депресію — дослідження

Науковці з’ясували, що навіть звичайні телефонні розмови можуть допомогти людям почуватись щасливішими. Вистачить і 10 хвилин, головне — регулярність. Про це пише meta.ua.

Дослідники Техаського університету довели, що контакти з іншими людьми дуже важливі. Вони з’ясували, що короткі розмови навіть на несерйозні побутові теми зменшують відчуття самотності та тривоги.

Волонтери, які погодились допомогти у дослідженні, отримали завдання — цілий місяць обдзвонювати 240 учасників дослідження. У перший тиждень експерименту волонтери дзвонили їм 5 разів щодня. Розмова тривала трохи понад 10 хвилин. У всі наступні тижні вони зв’язувались з учасниками вже рідше, а саме 2-5 разів, і розмовляли рівно 10 хвилин.

Вони говорили на різноманітні теми, зокрема про ситуації у житті, побут. Дехто навіть запитував, як справи у самих волонтерів. Кожного тижня учасники мали проходити контроль, щоб виміряти рівень тривоги, самотності та депресивного стану.

Згідно з результатами дослідження, у середньому рівень самотності знизився на цілих 20%. На початку дослідження за шкалою UCLA він складав 6,5 позначок, а наприкінці — 5,2.

Авторка дослідження Маніндер Калон зізналася, що поки не відомо, як саме можна використовувати ці результати, проте не варто заперечувати, що короткі розмови телефоном дуже позитивно впливають на стан людей.

Окрім цього, дослідники побачили, що після такого місячного експерименту рівень тривоги учасників дослідження знизився на понад 30%, а депресії — майже на 24%.

Дослідниця Маніндер Калон ради, якщо ви хоч трохи почуваєтеся самотніми у побуті, то необхідно одразу поговорити з людьми, яким ви довіряєте. Це мають бути друзі або родичі, які дійсно зацікавлені вас слухати. Також потрібно вміти вислухати й своїх рідних, адже це також важливо для них.

Джерело

Поділись


Новини партнерів