Вчені: зниження зросту є сигналом передчасної смерті

Зниження зросту в середньому віці пов’язане з підвищеним ризиком передчасної смерті, в першу чергу від серцевих захворювань або інсульту. Такий висновок був зроблений в дослідженні на території Північної Європи, представленому в журналі BMJ Open.

Зріст людей починає знижуватися після досягнення 50-річного віку, а до 70 років процес прискорюється. Втрата зросту зазвичай викликається скороченням хребетних дисків, компресійними переломами хребта і зміною постави. Хоча деяка втрата зросту пов’язана з природним старінням, попередні дослідження показували, що це також може бути пов’язано з підвищеним ризиком смерті від серцевих захворювань.

Вчені вивчили більше 2,4 тис. осіб (жінки з Данії і Швеції), які народилися між 1908 і 1952 роками. Зріст вимірювався без взуття вранці, при початку дослідження, коли жінкам було 30-60 років, а потім знову через 10-13 років. Дата і причина смерті відстежувалися протягом 17-19 років після другого вимірювання росту.

За 19 років спостереження 625 жінок померли від всіх причин. Але протягом 17 років серцево-судинні захворювання були основною причиною смерті 157 жінок. Кожен сантиметр втрати зросту був пов’язаний з 14% і 21% підвищення ймовірності смерті серед шведських і датських жінок відповідно. Істотна втрата зросту, що визначається як більш ніж 2 см, була пов’язана з підвищенням шансів смерті на 74% і 80% відповідно.

Об’єднаний аналіз даних показав, що значна втрата зросту пов’язана майже з дворазовим зростанням ризику смерті від інсульту і всіх типів серцево-судинних захворювань. Імовірність смерті від інших причин підвищується на 71%.

Джерело

Поділись


Новини партнерів