Вчені знайшли ключ до розгадки життя після 100 років

У кишечнику живуть від 300 до 500 різних видів бактерій, що містять майже два мільйони генів. У поєднанні з іншими організмами вони складають так звані мікробіати, унікальні для кожної людини.

Дослідження, опубліковане в Nature, показало, що люди, які дожили до свого 100-річчя, з більшою ймовірністю будуть переносити в кишечнику певні бактерії, які виробляють потужні протимікробні сполуки.

Для дослідження дослідники проаналізували мікробіологію довгожителів за зразками стільця, зібраними у 160 осіб у віці старше 100 років. Вони порівняли мікробіати довгожителів з мікробіатами 122 літніх людей у віці від 85 до 89 років і 47 осіб у віці від 21 до 55 років.

Дослідження показало, що odirobacteriaceae – бактерія, яка зупиняє зростання інших небезпечних бактерій, виробляючи унікальні жовчні кислоти, – в основному була присутня в кишечнику людей старше 100 років.

З зразків дослідники помітили, що довгожителі були збагачені кишковими мікробами, здатними виробляти унікальну жовчну кислоту, в порівнянні з літніми і молодими людьми.

За даними Національного інституту здоров’я, жовч-це рідина, що виробляється печінкою і зберігається в жовчному міхурі. Жовчні кислоти-це сполуки жовчі, які сприяють травленню.

Автор дослідження, професор Кенія Хонда з медичного університету Кейо в Токіо, сказав Daily Mail:

“Можливо, генетичні фактори та дієта впливають на склад мікробіоти кишечника. Вони також можуть бути успадковані, але у нас немає даних, що вказують на таку можливість”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів