Яким чином роботи у саду та городі впливають на здоров’я людей

Робота на дачі і присадибній ділянці — це не лише десятки кабачків і кілограми огірків, але й величезна користь для нашого здоров’я. Хочете зняти стрес, вибудувати міцні соціальні зв’язки і продовжити життя? Їдьте на дачу: здається, це дійсно найкращі ліки. Розповідаємо докладно, чим корисна робота на дачі для нашого здоров’я.

Допомагає схуднути

Ми усі чули про шкоду сидячого способу життя і користь інтенсивних та регулярних фізичних вправ. Лише година роботи на грядках “коштує” 330 калорій — це більше, ніж ходьба у швидкому темпі. А дослідження 2013 року підтвердило: жінки, які регулярно працювали у саду або городі, у результаті мають більш низький індекс маси тіла, ніж їх ровесниці.

Знижує артеріальний тиск

Контроль кров’яного тиску, на жаль, повинен стати рутиною після того, як ви подолаєте менопаузу. Судини у цей час отримують посилене навантаження, і майже кожна друга жінка зіштовхується з підвищенням тиску до небезпечних параметрів. Найпростіший спосіб впоратися з цим — регулярні фізичні навантаження. Лише 30 хвилин на день роботи у саду — і ваш тиск нормалізується.

Кістки стануть міцнішими

Працюючи у саду або на городі, ми більше часу проводимо під сонячним світлом — і отримуємо вітамін D. Крім усіх інших переваг “сонячного” вітаміну, він допомагає нам краще засвоювати кальцій, тим самим зміцнюючи кістки і суглоби. Головне, не забудьте сонцезахисний крем і головний убір.

Ви будете їсти більше овочів і фруктів

Ну треба ж їх кудись подіти! Крім жартів, більшість з нас не отримує необхідної кількості свіжих фруктів і овочів (ми повинні з’їдати не менше п’яти порцій на день). Але коли огірки, помідори, кабачки і полуниця ростуть прямо біля будинку, нікуди не подінешся — доведеться їсти.

Садівництво знімає стрес

Метааналіз досліджень, опублікований у 2017 році у виданні Preventive Medicine Reports, підтвердив прямий зв’язок між регулярною роботою у саду або городі і зниженням симптомів стресу, депресії і тривожного розладу. Розмірена праця, результати якої зрозумілі і помітні, контакт з природою, а також велика кількість сонячного світла і регулярні фізичні навантаження — усе це майже ідеальне поєднання для міцної нервової системи і гарного настрою.

Захищає від самотності

Результати дослідження, опублікованого у 2016 році у виданні Journal of Public Health, підтверджують: у людей, які регулярно працюють на присадибних ділянках, відзначається більш висока самооцінка, а також більш високий рівень щастя і кращий стан здоров’я. Зазвичай, до робіт на садових ділянках залучаються й інші члени родини — і це зміцнює зв’язки всередині родини та допомагає людям, особливо літнім, почуватися частиною великої спільноти.

Робить нас щасливішими

Вища якість життя, а також рівень щастя — ще один приємний ефект садівництва, підтверджений мета-дослідженням 2017 року. А ще садівництво вчить нас вірити у майбутнє і чекати на зміни — завжди та неодмінно на краще.

Джерело

Поділись


Новини партнерів