Секрет довголіття: названі звички, які здатні зберегти здоров’я

Вважається, що погане здоров’я є неминучим наслідком старіння. Однак похилого віку не завжди супроводжують захворювання. Є кілька способів, як старіти, залишаючись при цьому здоровим.

За словами автора стартапу Humanity, пов’язаного з науковими дослідженнями про методи боротьби з “хворобами старості”, Пітера Уорда, уникнути хронологічного старіння не можна. Однак поліпшити якість життя в літньому віці цілком можливо, передає Express.

Рух

Для цього необхідно, по-перше, багато рухатися. Вправи корисні не тільки для тіла, але і для розуму, заявив Уорд з посиланням на дослідження з наукового журналу Metabolism. Він підкреслив, що за рахунок активності серце краще качає кров. Особливо для цих цілей підходять інтервальні високоінтенсивні тренування або аеробні вправи: їзда на велосипеді, ходьба.

Їжа

По-друге, впевнений автор стартапу Humanity, потрібно правильно харчуватися, а в раціон додавати так звані “суперфуди”. Такі продукти допомагають принести користь організму і відстрочити біологічне старіння. До максимально корисним відносяться м’ясо і овочі різних кольорів.

Несподівану користь також виявили у ферментованій їжі. Про це повідомляється в опублікованій в науковому журналі Elsevier статті, згідно з якою такі продукти мають протизапальні, антидіабетичні, антиканцерогенними і антиалергенні властивості, а також можуть допомогти захистити від вікових захворювань.

Спілкування

Люди – соціальні істоти, тому спілкування важливо для підтримки, в першу чергу, психологічного здоров’я. “Не тільки романтичні, але й інші типи відносин дають нам мету, можливість обмінятися з кимось своєю думкою, що позитивно позначається на старінні”, – заявив Уорд.

Згідно з дослідженням, опублікованим в журналі Harvard Health, успішні відносини з сім’єю, партнерами і друзями здатні безпосередньо вплинути на здоров’я і тривалість життя. Особливо цю важливість людство оцінило після недавніх локдаунів, пов’язаних з пандемією COVID-19.

Відпочинок

Найгірше, що можна зробити для свого здоров’я, це не дати організму необхідний йому відпочинок. Без потрібного відновлення можна підвищити рівень втоми і спровокувати ряд травм. Експерт послався на одне з досліджень, в якому говорилося, що “якісний сон може поліпшити роботу імунної системи, посприяти відновленню клітин, тканин і органів”.

Джерело

Поділись


Новини партнерів