Чому прогулянки кращі за відвідування спортзалу: 8 важливих причин

У вас алергія на спортзал? Відмінно! Не варто сильно засмучуватися з цього приводу, а головне — щодня ґвалтувати свій організм у гонитві за ідеальною фігурою. Згадайте, напевно вже неодноразово ви знаходили для себе сотні відмовок, щоб пропустити тренування. Здається, востаннє вам було настільки соромно, коли ви виправдовувалися перед своєю шкільною вчителькою за прогули. Тепер про ненависну бігову доріжку можна, нарешті, забути: вчені з’ясували — піші прогулянки і споглядання природи набагато корисніші за виснажливі заняття у тренажерному залі.

40-45 хвилин швидкої ходьби на день покращують розумові навички у людей, які старші за 60 років, оскільки таке фізичне навантаження покращує приплив крові до головного мозку.

Ніякого обладнання

Мабуть, найприємніша перевага ходьби — ви більше не потребуєте спеціального обладнання, достатньо придбати пару гарних кросівок. До того ж прогулянки не вимотують організм настільки сильно як активні заняття спортом, у вас навіть може виникнути відчуття, що організм не зазнав ніяких змін. Насправді ж це зовсім не так — вже після першої прогулянки ви можете бути впевненими, що встали на шлях змін, і для цього зовсім не обов’язково бути наскрізь мокрими від поту.

Загальне відновлення організму

Крім усіх інших переваг, піші прогулянки сприяють інтенсивному руху крові по судинах, збагаченню усіх без винятку внутрішніх органів великою кількістю кисню, що сприятливо позначається на усьому організмі. Обзаведіться звичкою прогулюватися ввечері, і дуже швидко ви помітите, як покращився ваш загальний стан — першим зникне головний біль, а потім і біль у суглобах — активна циркуляція крові допоможе розробити забиті м’язи.

Міцний сон

Ходьба забезпечує здоровий сон. Якщо ви страждаєте через безсоння — вечірня прогулянка саме те, що є для вас необхідним. Подихати свіжим повітрям перед сном навіть у маленькому міському сквері — корисно для повного розслаблення організму, а перенасичення киснем може навіть викликати сильну сонливість. Тож після тривалої неквапливої ходьби вам забезпечені здоровий міцний сон і приємне пробудження.

У здоровому тілі — здоровий дух

Прогулянки — ідеальний спосіб розслабитися. Річ у тім, що повільна ходьба — відмінний спосіб очистити голову від думок-паразитів. Причому позитивний вплив чинить не стільки власне ходьба, — скільки споглядання того, що відбувається навколо нас. Монотонні рухи очей дозволяють синхронізувати роботу правої і лівої півкуль мозку, знімаючи тим самим нервові затискачі, які утворюються внаслідок емоційного шоку, негативних думок, нав’язливих ідей… У результаті налагоджується робота нервової системи — це відкриття належить американським психологам.

Ходьба провокує вироблення гормонів щастя — ендорфінів.

Забути про спортзал

Регулярні прогулянки повністю здатні замінити заняття спортом. Ходьба — це перевірений засіб для схуднення, який не має протипоказань і підходить усім, незалежно від віку. Щоденний піший крос у парку забезпечить вам легку втрату ваги, ви зможете відмовитися від дієт і обов’язкових вправ. За ефективністю ходьба не поступається бігу, але, на відміну від останнього, не має протипоказань і набагато безпечніша для здоров’я. Ранкові тренування заряджають енергією, а вечірні відбивають апетит. Головне — тренуватися регулярно.

Гарний настрій

Ходьба здатна принести користь не лише вашому фізичному стану, а й моральному. Англійські фахівці запропонували кільком завзятим автомобілістам взяти участь у експерименті і з’ясували що люди, які припинили їздити на роботу на автомобілі і почали ходити пішки або діставатися до місця працевлаштування на велосипеді, відчували помітне поліпшення загального стану. Ходьба провокує вироблення гормонів щастя — ендорфінів. Після прогулянки ви обов’язково відчуєте, що настрій покращився.

Поліпшення роботи мозку

Експерти Національної ради з проблем старішання США з’ясували, що 40-45 хвилин швидкої ходьби на день покращують розумові навички у людей, старших за 60 років, оскільки таке фізичне навантаження покращує приплив крові до головного мозку. Прогулянки також дозволяють уповільнити вікове зменшення кількості клітин гіпокампу — відділу головного мозку, що обробляє пам’ять і емоції. А щодо більш юних любителів прогулятися перед сном, то у такий спосіб вони зможуть профілактувати розвиток проблем з мозковою діяльністю у майбутньому.

Продовження життя

Доведено, що якщо проходити понад три кілометри на день, значно знижується ризик передчасної смерті. Щоб продовжити своє життя, не обов’язково відмовлятися від смачної їжі і напоїв, достатньо щодня приділяти час ходьбі, яка вимотує набагато менше, ніж біг або заняття у тренажерному залі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів