Хвороба Альцгеймера: симптоми та причини

Хвороба Альцгеймера – це різновид деменції.

Деменція – це стан, який описує широкий спектр симптомів. Симптоми пов’язані з фізичними та функціональними змінами в головному мозку. Деменція зазвичай впливає на пам’ять, розумові здібності і особистість людини. На більш пізніх стадіях у людини з деменцією виникають труднощі з доглядом за собою.

Деменція Альцгеймера – найчастіша причина деменції серед літніх людей. Цей вид деменції найчастіше зустрічається у людей старше 65 років. Люди молодше 65 років також можуть мати деменцію Альцгеймера, це називається хвороба Альцгеймера з раннім початком.

ЯКІ СИМПТОМИ ДЕМЕНЦІЇ АЛЬЦГЕЙМЕРА?

Якщо ви турбуєтеся, що у вас або у ваших родичів може бути деменція Альцгеймера, слід враховувати 10 основних симптомів. Всі люди різні, і у них може бути більше або менше цих 10 симптомів. Поговоріть зі своїм лікарем, якщо ви помітили 1 або більше у себе або у своїх родичів.

  • Втрата пам’яті, яка впливає на повсякденне життя: наприклад, ви забуваєте важливі дати або тільки що вивчені речі; задаючи одне і те ж питання знову і знову.
  • Патологічні зміни в здатності слідувати плану або вирішувати проблему: це може включати в себе проблеми з концентрацією уваги на події. Пацієнтам дуже важко дотримуватись послідовності у різних справах. Хворі часто забувають сплатити рахунки.
  • Пацієнти втрачають здатність виконувати знайомі завдання. Наприклад, може бути важко виконувати роботу по дому, доручення на роботі.
  • Плутанина щодо часу або місця. Приклади включають втрату інформації про те, скільки часу пройшло, дату або день тижня. Хворі часто забувають де зараз знаходяться і як сюди потрапили.
  • Проблеми із зором або розумінням візуальної інформації: приклади включають проблеми з розумінням прочитаного, розпізнаванням кольорів, оцінкою відстані або плутаниною в тому, що ви бачите.
  • Проблеми зі словами: приклади включають забування слів в середині розмови, повторення частин розмови або проблеми зі словниковим запасом, наприклад, називати деякі речі неправильними іменами.
  • Пацієнти часто кладуть речі не на свої місця, а потім довго шукають потрібну річ. Хворі часто безпідставно звинувачують когось у крадіжках.
  • Пацієнти з хворобою Альцгеймера приділяють меншу увагу до зовнішнього вигляду або до чистоти.
  • Відмова від занять: приклади включають відмову від громадської діяльності, робочих проектів або сімейних зустрічей, а також відмова від хобі, спорту або улюбленого заняття.
  • Зміни настрою і особистості: приклади включають розгубленість, підозрілість, депресію, страх або тривогу, особливо в нових або незнайомих місцях. ЩО

ВИКЛИКАЄ ХВОРОБУ АЛЬЦГЕЙМЕРА?

Лікарі не знають, що викликає деменцію Альцгеймера. Одна з теорій полягає в тому, що хвороба розвивається, коли в головному мозку ростуть скупчення аномальних білків. Це зростання, ймовірно, починається з безлічі дрібних змін в мозку. Зазвичай це починається задовго до того, як стануть помітні будь-які симптоми. Клітини мозку пошкоджуються і не можуть повноцінно виконувати свої функції.

Крім того, лікарі вважають, що певні фактори підвищують ризик розвитку деменції Альцгеймера. Ці фактори ризику включають:

  • Вік: чим ви старше, тим вище ризик розвитку деменції Альцгеймера. Після 65 років ваші шанси захворіти на деменцію Альцгеймера подвоюються кожні 5 років.
  • Генетика і сімейний анамнез: у вас більше шансів захворіти на деменцію Альцгеймера, якщо у вас є сімейний анамнез. Вчені також вважають, що певні гени в ДНК можуть збільшити ризик розвитку хвороби Альцгеймера.
  • Синдром Дауна: люди з синдромом Дауна мають набагато більший ризик розвитку деменції Альцгеймера, ніж населення в цілому.
  • Фактори навколишнього середовища та способ життя: цілком ймовірно, що ваше оточення і спосіб життя також впливають на ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Травми голови, серцево-судинні захворювання, діабет і ожиріння в анамнезі збільшують ризик розвитку деменції Альцгеймера. Щоб запобігти цим проблеми зі здоров’ям, надіньте шолом при їзді на велосипеді, завжди користуйтесь ременем безпеки, коли перебуваєте в машині, встановіть регулярний режим вправ, правильно харчуйтеся і уникайте тютюнових виробів.
  • Деменція Альцгеймера також частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Майже дві третини людей з деменцією Альцгеймера – жінки.

ЧИ МОЖНА ЗАПОБІГТИ АБО УНИКНУТИ РОЗВИТКУ ХВОРОБИ АЛЬЦГЕЙМЕРА?

На даний момент сказати дуже важко як запобігти або уникнути деменції Альцгеймера. Однак лікарі вважають, що здоровий спосіб життя і підтримка активності мозку можуть допомогти знизити ризик. Необхідно дотримуватись здорового харчування, виключити вживання алкоголю, відмова від куріння, бути фізично та соціально активним, постійно розвивати свої розумові здібностей за допомогою інтелектуальних ігор.

ЖИТТЯ З ХВОРОБОЮ АЛЬЦГЕЙМЕРА

Якість життя значно знижується, хворі потребують постійного нагляду. Пацієнти можуть самі собі нашкодити, як на вулиці, так і вдома. Якщо лікар призначив медичні засоби, то пацієнтам постійно має хтось нагадувати про їх прийом.

Очікувана тривалість життя людини з хворобою Альцгеймера відрізняється у кожному клінічному випадку, на це впливає багато факторів. Більшість людей живуть до 10 років після того, як їм поставили даний діагноз. Звісно, існують випадки, коли пацієнти проживали значно довше, все залежить від стану загального здоров’я та догляду.

Джерело

Поділись


Новини партнерів