Гіпертонія: дивовижні ласощі, які здатні знизити показники вашого тиску

Гіпертонія описує те, що відбувається, коли сила тиску крові на стінки артерій тривалий час є занадто високою. Це може привести до звуження ваших артерій – процес, який може підвищити ризик серцевих захворювань. На щастя, було доведено, що дієтичні втручання обертають назад цей процес, і одне, зокрема, викликає радість у любителів шоколаду.

Було показано, що рослинні сполуки, що містяться в какао та називаються флаванолами, знижують високий кров’яний тиск. Це результат метааналізу, проведеного для визначення впливу багатого флаванолом шоколаду або какао-продуктів на артеріальний тиск у людей з гіпертонією або без неї.

Мета-аналіз – це статистичний аналіз, який об’єднує результати декількох наукових досліджень – він допомагає виявити тенденції, які можуть підтримати наукові твердження.

Щоб визначити зв’язок між продуктами, багатими какао, і артеріальним тиском, група дослідників просканувала наступні електронні бази даних з моменту створення до листопада 2011 року: спеціалізований регістр Кокранівської групи по гіпертонії, CENTRAL, MEDLINE і EMBASE.

Мета-аналіз 20 досліджень за участю 856 в основному здорових учасників виявив «статистично значимий» ефект зниження артеріального тиску від какао-продуктів, багатих флаванолами, в порівнянні з контролем в короткострокових випробуваннях тривалістю від двох до 18 тижнів.

«Шоколад і какао-продукти можуть мати невеликий, але статистично значимий ефект зниження артеріального тиску на 2-3 мм рт. ст. У короткостроковій перспективі», – пишуть дослідники.

Оскільки ефекти спостерігалися тільки в короткостроковій перспективі, «необхідні довгострокові випробування, які вивчають вплив какао-продуктів, щоб визначити, чи знижується кров’яний тиск на постійній основі при щоденному вживанні какао», – додали вони.

Поділись


Новини партнерів