Чому вага стоїть на місці? Сім прихованих помилок при схудненні, які не дозволяють досягти мети

Намагаючись позбутися від зайвих кілограмів, ми нерідко допускаємо прикрі помилки, які зводять нанівець всі зусилля схуднути і отримати фігуру мрії. Деякі з них можуть вас здивувати.

Жоден шлях схуднення не ідеальний. Ви майже напевно відчуєте певні невдачі, а також зіткнетеся з ефектом плато при втраті ваги. Але озброївшись правильними знаннями, ви можете бути впевнені, що це не виб’є вас із колії. Дієтологи назвали сім помилок при схудненні і способи їх уникнути.

1. Ви занадто часто себе балуєте

Ви звикли винагороджувати себе за чергову втрату кілограмів келихом вина або чимось солоденьким? Даремно! В цьому випадку ви, швидше за все, і не помітите, як вага повернеться. Алкоголь може знизити здатність вашого тіла спалювати жир до 73%. Американський дієтолог Леа Кауфман пропонує винагороджувати себе за успіхи чимось, що ви не можете покласти в рот, — наприклад, манікюром або уроком сайклінгу.

2. Ви сильно скорочуєте калорійність раціону

Різке скорочення калорійності раціону веде до «метаболічної адаптації». Оскільки організм починає недоотримувати калорії, він переходить в режим економії енергії. Якщо зробити в цей період помилку, наприклад, занадто знизити калорійність раціону, то вся отримана їжа буде відправлена на «запас» у вигляді жирової тканини. Експерти рекомендують повністю продумати систему харчування, контролювати калорії і зробити так, щоб не було жорстких обмежень і винятків.

2. Ви не зважуєтеся

Більшість людей, які досягли перших успіхів в схудненні, перестають зважуватися. Це помилка. Дослідження показують, що ті, хто не стає на ваги регулярно, як правило, набирають вагу. Експерти радять обов’язково зважуватися хоча б раз на тиждень. До речі, на думку дослідників, оскільки вага природним чином коливається протягом тижня, зважування по середах є найбільш точним.

3. Ви не вживаєте досить білка

Споживання достатньої кількості білка може запобігти втраті м’язів, а недостатнє – сповільнить швидкість метаболізму. Це означає, що підтримка м’язової маси допоможе організму швидше спалювати калорії. І навпаки — без м’язів ви з великою ймовірністю будете набирати вагу. Скільки білка потрібно з’їдати в день, щоб схуднути? Це питання індивідуальне, але для більшості людей достатньо 0,8−1 грами білка на кілограм маси тіла в день.

4. Ви повністю виключили вуглеводи зі свого раціону

Цього робити в жодному разі не можна — без вуглеводів нормальна життєдіяльність організму просто неможлива. Нестача вуглеводів може привести до порушення обміну речовин, зниження імунітету і навіть повного виснаження. І в результаті – до зриву з дієти. Загальна кількість вуглеводів в добовому раціоні має бути 60−65%. А оптимальна пропорція між складними і простими вуглеводами — 90% і 10% відповідно.

5. Ви не міняєте режим тренувань

Якщо ви останнім часом не міняли режим тренувань, організм пристосовується до вашої фізичної активності і спалювання калорій неминуче сповільнюється, вважає доктор Шон М. Уеллс. Якщо ви зазвичай їздите на велосипеді, спробуйте бігати або грати в теніс, щоб прискорити метаболізм.

6. Ви недостатньо спите

Нестача сну може уповільнити метаболізм і привести до набирання ваги. За даними дослідження, втрата всього лише 30 хвилин сну збільшує ризик ожиріння на 17%! Навіть легке недосипання змушує грелін — гормон, що стимулює почуття голоду, — переходити в режим перезавантаження, одночасно знижуючи рівень лептину — гормону, що пригнічує апетит. А це означає, що ви будете відчувати голод, навіть коли ви ситі, що може привести до переїдання і збільшення ваги.

Джерело

Поділись


Новини партнерів