Поганий сон пов’язаний з деменцією і ранньою смертю – дослідження

Нове дослідження показало, що люди похилого віку, які відчувають значні труднощі з засинанням і часто прокидаються вночі, мають високий ризик розвитку деменції або ранньої смерті з будь-якої причини. Про це УНН повідомляє з посиланням на CNN.

Деталі

У дослідженні, нещодавно опублікованому в Journal of Sleep Research, були проаналізовані дані, зібрані Національним дослідженням тенденцій в області охорони здоров’я і старіння (NHATS) у США, яке щорічно проводить особисті інтерв’ю з репрезентативною на національному рівні вибіркою з 6 376 осіб.

Для нового дослідження були вивчені дані за період з 2011 по 2018 рік, де особливу увагу було приділено людям з категорії найвищого ризику – тим, хто сказав, що у них були проблеми зі сном “більшу частину ночі або майже щоночі”.

“Ми виявили тісний зв’язок між частими труднощами засинання, нічними пробудженнями і деменцією та ранньою смертю з будь-якої причини, навіть після того, як ми врахували такі речі, як депресія, секс, дохід, освіта і хронічні стани”, – розповіла автор дослідження Ребекка Роббінс, викладач медицини в Гарвардській медичній школі, яка спеціалізується на дослідженнях сну.

Дослідження показало, що у людей, у яких були проблеми із засинанням більшу частину ночі, ризик ранньої смерті з будь-якої причини підвищувався приблизно на 44%. Ті, хто говорив, що часто прокидаються вночі і щосили намагаються заснути, мали дещо вищий ризик – на 56% збільшився ризик ранньої смерті з будь-якої причини.

Ризик деменції був аналогічним: люди, які повідомляли, що зазвичай зазнають труднощів із засинанням, мали на 49% підвищений ризик деменції, у той час як у тих, хто часто прокидався вночі і мав труднощі із засинанням, ризик деменції підвищувався на 39%.

Але саме люди, у яких було багато проблем і з засипанням, і зі сном, як зазначається, мали найвищий ризик розвитку деменції або ранньої смерті з будь-якої причини.

“Ми виявили, що ризик деменції збільшився на 56% і на 80% збільшився ризик смертності з будь-якої причини протягом восьми років серед тих, хто відчував одночасно проблеми зі сном – із засинанням або пробудження від сну”, – сказала Роббінс.

Доповнення

За даними Всесвітнього товариства сну, недосипання загрожує здоров’ю до 45% населення світу.

Залежно від нашого віку ми повинні спати від семи до десяти годин щоночі.

Поділись


Новини партнерів